Η ψυχολογία της μόδας!

Διέπεται και επηρεάζεται η μόδα από την ψυχολογία; Υπάρχουν φορές που ένα ρούχο ανέβασε την αυτοπεποίθησή σας; Σάς έδωσε ενέργεια, σάς έκανε να αισθάνεστε όμορφα;

Όλα αυτά καθορίζουν την ψυχολογία μας σε σχέση με τα ρούχα και την εξωτερική μας εμφάνιση.

Ο Ανατόλ Φρανς , Γάλλος μυθιστοριογράφος και κριτικός, είχε πει χαρακτηριστικά ότι αν ήταν δυνατόν να διάλεγε ένα βιβλίο 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, θα διάλεγε ένα περιοδικό μόδας για να μάθει περισσότερα για την κοινωνία.

Διακρίνουμε μια εκκεντρικότητα στην άποψή του, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η μόδα έχει άρρηκτη σχέση με την ίδια την κοινωνία. Πολλές φορές βλέποντας μια φωτογραφία με ένα συγκεκριμένο ντύσιμο καταλαβαίνουμε στιγμιαία σε ποια εποχή αναφέρεται. Η μόδα αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας, μεταφέροντας κοινωνικά μηνύματα συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Ο ρόλος της μόδας έχει διττό χαρακτήρα. Από τη μια αποτελεί μια πράξη ανάγκης -πρέπει να ντυθούμε για να βγούμε έξω και να καλύψουμε το σώμα μας– και από την άλλη ενσαρκώνει την ματαιοδοξία και τον καταναλωτισμό. Το ντύσιμό μας μαρτυρά πολλά στοιχεία όχι μόνο του χαρακτήρα μας αλλά και της συναισθηματικής μας κατάστασης. Τα διαφορετικά στυλ που υπάρχουν όπως grunge, punk, bohemian, hippie έχουν ταυτιστεί με ιδεολογικά κινήματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Το ντύσιμο δείχνει ποιος είσαι όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, εάν σκεφτούμε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου δίνει πληροφορίες όπως η καταγωγή του, το επάγγελμά του, η οικονομική του κατάσταση και η κοινωνική του θέση. Το ντύσιμο θεωρείται τρόπος έκφρασης του εαυτού μας. Διαφορετικά θα ντυθούμε σε μια επαγγελματική συνέντευξη και διαφορετικά σε μια βραδυνή έξοδο.

Τα ρούχα, επίσης, λειτουργούν και σαν εργαλεία και χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τα δύο φύλα όπως π.χ. με το να γίνουν μέσο ερωτικής επικοινωνίας. Υπάρχουν ρούχα τα οποία είναι ικανά να εξάψουν την φαντασία των αντρών (J.K. Flugel, 1930). Σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι η ενδυμασία αποτελεί κώδικα επικοινωνίας των ανθρώπων. Δεν σας έχει συμβεί να αισθάνεστε πιο βολικά με ανθρώπους που ντύνονται το ίδιο με εσάς και πιο άβολα με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί; (Malcom Barnard ,1996). Αυτό συμβαίνει γιατί η ενδυμασία αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα. Πολλές φορές διακρίνουμε μια τάση ειδικά στα παιδιά στο σχολείο που προσπαθούν να ντυθούν με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο για να είναι πιο αρεστά σε μια συγκεκριμένη παρέα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι βασίζονται πάνω στις εναλλαγές του ντυσίματος για να αποκρύψουν την αληθινή τους προσωπικότητα και να υποδυθούν περσόνες στην καθημερινή τους συνδιάλεξη με άλλους ανθρώπους. Αυτό πάλι δείχνει πολλά για την ψυχολογία τους, ίσως μια άμυνα για να μην πληγωθούν. Υπάρχουν κι άλλοι που φορούν κάθε μέρα μαύρα, που έχουν γρουσούζικα ρούχα, που έχουν τα πιο τυχερά τους ρούχα, που τα ρούχα τους έχουν ταυτιστεί με ωραία ή με άσχημα πράγματα και τα κρατάνε ως ανάμνηση.

Σύμφωνα με διάσημους σχεδιαστές μόδας , η εντύπωση ενός ρούχου κρατάει 5-10 λεπτά!

Τα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία μας. Εάν παρατηρήσουμε, διαφορετικά θα ντυθούμε όταν είμαστε χαρούμενοι και διαφορετικά όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ή δεν έχουμε καλή διάθεση.Παρατηρήστε τους ανθρώπους που περπατάνε στον δρόμο, που κάθονται στις καφετέριες, στα εστιατόρια, θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε τον χαρακτήρα τους ή να μεταφράσετε τη διάθεσή τους ή ακόμα να βρείτε στοιχεία της κοινωνικής τους κατάστασης;

Θα μπορέσετε να καταλάβετε τι είδους άνθρωποι είναι ; Μερικές φορές φυσικά υπάρχει και η υπερβολή σχετικά με τη μόδα και μπορείς εύκολα να το καταλάβεις με βάση πάλι την εμφάνιση και το είδος των ρούχων.

Η μόδα είναι μόδα, δηλαδή κάτι το αποδεκτό από πολλούς αλλά είναι και ο τρόπος που σκεπτόμαστε. Είμαστε αποδεκτοί εάν σκεπτόμαστε όπως οι άλλοι. Ένας ηθοποιός κάποτε δεν είχε το ρούχο της παράστασης και δεν μπορούσε να επικεντρωθεί στον ρόλο του και να τον υποδυθεί σωστά! Φανταστείτε λοιπόν πόσο τον επηρέασε.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους προσέξεις και για αυτό διαλέγουν ένα συγκεκριμένο ντύσιμο και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να προκαλούν και αυτό φαίνεται. Το θέμα είναι να μην ξεφεύγουμε και να μην κάνουμε υπερβολές σχετικά με το ντύσιμο.

Η απλότητα είναι το κλειδί και για μια όμορφη εμφάνιση αλλά και για την εναρμόνιση του χαρακτήρα μας, καθώς δείχνει έναν άνθρωπο μετρημένο που έχει βάλει σε τάξη τη ζωή του.

Συνοψίζοντας, η ενδυμασία αποτελεί ένα είδος κώδικα επικοινωνίας και συμβόλων, μια μορφή τέχνης και μια σιωπηρή γλώσσα που φανερώνει πολλαπλά χαρακτηριστικά για το άτομο και για την κοινωνία γενικότερα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός όπως και τα ρούχα του. Γιατί δεν είναι τα ρούχα που φοράει αλλά το κλειδί είναι στο πώς τα συνδυάζει. Εκεί βασίζεται η ψυχολογία της μόδας. Αυτό μαρτυρά πολλά για το χαρακτήρα του!

Πηγή: lifeinmediamagazine.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *