Η ευτυχία μετά τα πρώτα… -ήντα!

της Μαρίας Βόλλη

Παρά το γεγονός ότι όσο οι άνθρωποι πλησιάζουν προς την τρίτη ηλικία χάνουν πράγματα που εκτιμούν, όπως η ζωντάνια, η ευστροφία και η εμφάνιση, κερδίζουν αυτό που ξοδεύουν µια ζωή για να βρουν: την ευτυχία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ορίσουμε την ευτυχία, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο να σκιαγραφήσουμε τον δρόμο προς αυτή.  Ο μέσος άνθρωπος ζει σήμερα πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Ο προσδοκώμενος μέσος όρος ζωής έχει φτάσει και ξεπερνά τα 80-85 έτη και αυτή η μακροζωία φέρνει νέες προκλήσεις και μας οδηγεί σε μια νέα θεώρηση της τρίτης ηλικίας, σαν μια περίοδο ακόμα δημιουργική και παραγωγική.

Η νεότητα δεν είναι ηλικία, αλλά τρόπος ζωής

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν τους ρωτάς αν είναι ευτυχισμένοι, τοποθετούν την ευτυχία τους στο μέλλον και όχι στο παρόν. Και η ερώτηση είναι η εξής: Γιατί όχι τώρα; Μην αφήνετε την ευτυχία σας για… αύριο. Δεν υπάρχει αύριο! Τώρα είναι η ώρα να είστε ευτυχισμένοι! 

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ξεκινάμε τη ζωή μας ευτυχισμένοι, αλλά το συναίσθημα αυτό αρχίζει να φθίνει όσο προχωράμε προς τη μέση ηλικία, καθώς η νεότητα είναι συνυφασμένη με το άγχος του μέλλοντος, της καριέρας και της οικογένειας. 

Και μετά αρχίζουμε να δηλώνουμε πιο ευτυχισμένοι, οδεύοντας προς την τρίτη ηλικία. Μεγαλώνοντας, αφήνουμε πίσω μας την κακή αυτοκριτική και γινόμαστε πιο ανοιχτοί στο να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο. 

Η αυτολογοκρισία και το άγχος της κοινωνικής κριτικής υποχωρεί και δίνει τη θέση του στη διάθεση να απολαύσουμε τη στιγμή ή να μάθουμε κάτι καινούργιο. Άλλωστε, έχουμε δώσει τις εξετάσεις μας σε πολλούς τομείς. Τώρα ήρθε η ώρα της απόλαυσης και αυτή η συναισθηματική ισορροπία θα προστατεύσει σημαντικά τη μνήμη μας από τις δυσμενείς επιδράσεις, που φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. 

Μεγαλώνοντας, μαθαίνουμε να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις, εστιαζόμαστε στα πρόσωπα που αγαπάμε και φέρνουμε στον νου μας ευχάριστες εικόνες. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε λέξεις θετικότερα φορτισμένες, όπως π.χ. η λέξη «προσπαθώ» έχει αντικατασταθεί με λέξεις όπως «νιώθω» και «κάνω». 

Ζούμε τη ζωή μας σε πιο ήρεμους ρυθμούς και είμαστε ευγνώμονες για τα δώρα της: την οικογένεια, τους φίλους, την υγεία, το σπίτι μας… Αφιερώνουμε χρόνο στο να είμαστε ευγνώμονες και ευτυχείς. 

Παρά τη μελαγχολία που μας προκαλεί αρχικά η συνταξιοδότηση, η δημιουργικότητα θα μπει στη ζωή μας, επειδή πλέον υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος για ποικίλες δραστηριότητες. Μπορούμε να ασχοληθούμε με νέα χόμπι, να οργανώσουμε μακρινά ταξίδια και δράσεις εθελοντισμού. 

Οι ομαδικές δραστηριότητες θα μας χαρίσουν μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση, καλύτερη λειτουργικότητα και αίσθηση χρησιμότητας στην κοινότητα, ενώ το διάβασμα και άλλες μοναχικές δραστηριότητες θα συμβάλλουν στην ψυχική μας ηρεμία και θα απομακρύνουν τον κίνδυνο της άνοιας

Επίσης, η σωματική άσκηση συντελεί στην υγιή γήρανση, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Επιπλέον, δρα ως ασπίδα ενάντια στην οστεοπόρωση και βελτιώνει το μυοσκελετικό μας σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *