fbpx

Ενισχύστε τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα

Ανάμεσα σε πολύωρες συναντήσεις, αμέτρητες βιντεοκλήσεις, emails, κατ’ οίκον εργασία και εκπαίδευση και πολλά ακόμη

ερεθίσματα, που αποσπούν την προσοχή μας σε αυτή την «περίεργη» εποχή της πανδημίας, το να βρούμε χρόνο για να ενισχύσουμε την εστίαση και την παραγωγικότητα φαίνεται δύσκολο εγχείρημα.

Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, απλές τεχνικές για να αλλάξετε την προοπτική σας και να βελτιώσετε τον τρόπο που εργάζεστε. Μικρές αλλαγές θα μειώσουν το στρες και τη συναισθηματική εξάντληση, θα ενισχύσουν την εστίαση, την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση από την εργασία σας.

Κάντε μικρά κινητικά διαλείμματα

Αν διασπάται η προσοχή σας, υιοθετήστε έναν πιο ενεργητικό και δραστήριο τρόπο ζωής. Κάντε μια βόλτα έξω το πρωί, θα ξεκαθαρίσει το μυαλό σας πριν ξεκινήσετε την εργάσιμη ημέρα. Ανακαλύψτε πάρκα και μικρούς χώρους αναψυχής που βρίσκονται κοντά σας, ώστε να τους επισκέπτεστε έστω και για μισή ώρα πριν ή μετά την εργασία σας! Αν θέλετε να κάνετε σύντομα διαλείμματα μεταξύ συναντήσεων, μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη προπόνηση. Αφιερώστε 5’ σε ασκήσεις stretching σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές και εκπνοές. Η πλάγια διάταση αυχένα, η διάταση της πλάτης, των μυών στα χέρια και στα πόδια θα σας προσφέρει χαλάρωση και μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης. Η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα σας και να είστε πιο προσεκτικοί στις εργασίες που βρίσκονται μπροστά σας. Τέλος, ορίστε έναν χρονοδιακόπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας. Κάθε δεύτερη ώρα, απολαύστε 15 λεπτά για «δικό σας χρόνο».

Παύση για διαλογισμό

Όταν νιώθετε ότι αποσπάται η προσοχή σας, κάντε διαλογισμό. Ένα από τα πιο ευχάριστα αποτελέσματά του είναι η βαθιά ξεκούραση που βιώνεται από το σώμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Άλλωστε, ο διαλογισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή μορφή ξεκούρασης. Φτάνει πολύ βαθιά μέσα μας και μάς χαρίζει μία αστείρευτη πηγή ενέργειας, που θα κάνει πιο προσεκτικούς στη δουλειά μας.

Ελέγξτε την αναπνοή σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να χαλαρώσετε, ενώ περιβάλλεστε από συναδέλφους, εισερχόμενες κλήσεις, emails και συναντήσεις. Γι ‘αυτό επιτρέψετε στον εαυτό σας το μικρό αυτό τελετουργικό της ελεγχόμενης αναπνοής καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας: Καθίστε στην καρέκλα σας, τοποθετήστε τα χέρια στα γόνατά σας, κλείστε τα μάτια και γεμίστε τους πνεύμονές σας με αέρα. Κρατήστε την εισπνοή για δύο δευτερόλεπτα και εκπνεύστε πολύ αργά. Επαναλάβετε για λίγα λεπτά και μετά καθίστε και παρατηρήστε πώς αισθάνεται το σώμα σας. Παίρνοντας αργές, βαθιές αναπνοές, μπορείτε να βοηθήσετε το μυαλό και το σώμα σας να ηρεμήσουν. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο ανησυχείτε, αναγνωρίστε το και μην προσπαθείτε να το απομακρύνετε.

Κοιτάξτε λίγο έξω το παράθυρο

Αν είναι εύκολο, τοποθετήστε το γραφείο σας έτσι ώστε να βλέπει στο παράθυρο, ειδικά αν έχετε όμορφη θέα. Κοιτάζοντας απλώς έξω θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στη δουλειά ανανεωμένοι και πιο συγκεντρωμένοι. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θέα των δέντρων από το παράθυρο του γραφείου συνδέεται με περισσότερη ικανοποίηση από την εργασία και λιγότερο άγχος, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή τύπο εργασίας.

Βάλτε φυτά στον εργασιακό σας χώρο

Στο γραφείο μας χρειαζόμαστε ένα όμορφο περιβάλλον για να μπορούμε να δουλέψουμε άνετα, ήρεμα και ευχάριστα και τα φυτά μπορούν να φανούν χρήσιμα στη διαχείριση του επαγγελματικού στρες. Η παρουσία τους έχει συνδεθεί θετικά με την αύξηση της παραγωγικότητας. Μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϋ έδειξε πως «γυμνά» από πράσινο γραφεία, όταν πρασίνισαν, οι εργαζόμενοι ανέφεραν μείωση κατά 37% στην ένταση και στο άγχος, κατά 58% στα συμπτώματα κατάθλιψης, κατά 44% στον θυμό και στην εχθρικότητα και κατά 38% στην κόπωση.

Καταγράψτε όσα σας ανησυχούν

Μόλις γράψετε τις σκέψεις που σας γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα, θα μπορέσετε να τις αποβάλλετε και να συνεχίσετε πιο ανάλαφροι την ημέρα σας. Μία λίστα υποχρεώσεων θα μπορούσε ακόμη να σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να ανακτήσετε τον έλεγχο της καθημερινότητάς σας. Έτσι, θα κάνετε το πρώτο βήμα για να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις σας.

Δοκιμάστε την “αυτόματη γραφή”

Καθίστε ήσυχα μακριά από τον υπολογιστή και αφήστε το μυαλό και τη διαίσθησή σας να ρέουν μέσα από το στυλό πάνω στο χαρτί. Η αυτόματη γραφή είναι ένας τρόπος για να εκφράζεται η σκέψη ελεύθερα και αυτόματα, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς από τους κανόνες της λογικής. Είναι ένας ωραίος τρόπος για να καθαρίσετε το νου σας και να ξεκινήσετε την εργασία σας με σαφήνεια και εστίαση.

Walking meetings! 

Οι επαγγελματικές συναντήσεις πρέπει να γίνονται μόνο σε κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων; Όχι βέβαια! Προτείνετε στους συναδέλφους σας να συζητήσετε το επόμενο θέμα εργασίας σε συνάντηση που θα περιλαμβάνει περπάτημα σε έναν χώρο κοντά στο γραφείο. Είναι σίγουρο ότι θα είστε πιο δημιουργικοί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − fifteen =