Παρόλο που δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να χαμογελάς, οι face yogi προτιμάμε να χαμογελάμε αποκαλύπτοντας μόνο τα πάνω μας δόντια!
Επιστημονικά, αυτός ο τρόπος λέγεται “mona lisa smile”. Γίνεται με τη βοήθεια, κυρίως, του μείζονος ζυγωματικού μυ, ανεβάζοντας τα χείλη προς τα πάνω και προς τα έξω, που είναι και το ζητούμενο.
Για να κρατάς το πρόσωπο ψηλά (από κοντά και το ηθικό σου) ενάντια στη βαρύτητα. Να ενδυναμώνεις τα ζυγωματικά, βασικό δομικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του προσώπου. Και να μη δημιουργείς ένταση στο κάτω μέρος του προσώπου, που, σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσει ρυτίδες και θα κάνει το πρόσωπό να κρεμάσει.
Βλέπεις, το παράδοξο με το μυϊκό σύστημα στο πρόσωπο είναι ότι σε κάνει ό,τι θέλει αυτό. Που σημαίνει, πρακτικά, ότι οι μύες του κινούνται αντανακλαστικά. Συχνά και ανεξέλεγκτα. Και σε όλο αυτό κάνει πολλές περιττές και άκυρες κινήσεις, καθώς οι μύες στο πρόσωπο είναι συνδεδεμένοι. Έρχεται τώρα η face yoga να του μάθει να… φέρεται. Να επανεκπαιδεύσει το πρόσωπο, ώστε να μην αφήνει την κίνησή του στην τύχη, όταν η τύχη δεν… είναι με το μέρος του. Ξεκίνα με την παρατήρηση και σε περιμένω για την επανεκπαίδευση.
Στο μεταξύ, συνοψίζω: γελάς με τα ζυγωματικά, προς τα έξω και προς τα πάνω, χωρίς να κλείνεις όμως τα μάτια και αποκαλύπτοντας μόνο τα πάνω δόντια. Αν πάλι προτιμάς να κρατήσεις τα χείλη σου κλειστά, ποτέ σφιγμένα!
Ταυτοποιημένα υπάρχουν και άλλα δύο είδη χαμόγελου, ωστόσο. Το “canine smile” που αποκαλύπτει μέχρι τους κυνόδοντες και σε αυτό ο βασικός μυς κίνησης είναι ο ανελκτήρας πάνω χείλους.
Και το “full dentured”, στο οποίο αποκαλύπτονται και τα πάνω και τα κάτω δόντια (πιο σπάνια και τα ούλα, που δεν μας αρέσει) στο οποίο όλοι οι μύες συνεργάζονται εξίσου.
Αν ανήκεις σε κάποιο από αυτά, σε περιμένει περισσότερη δουλειά, αλλά να ξέρεις ότι γίνεται!
Αλεξάνδρα Βεκιάρη
Face yoga expert