fbpx

Είδα μια φώκια: Τι πρέπει να κάνω;

Από τη Μαρία Βόλλη

Αν θέλετε να βοηθήσετε ενεργά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας, απευθυνθείτε άμεσα στη MOm, στο 210 52 22 888, για να αναφέρετε το περιστατικό. Η γραμμή λειτουργεί με ανταπόκριση όλο το 24ωρο. Εναλλακτικά, συμπληρώστε τη φόρμα παρατήρησης (http://www.123formbuilder.com/form-2714716/sighting-report).

Η ενεργοποίηση κάθε πολίτη είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Η MOm χρειάζεται τη βοήθειά σας για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση του είδους, αλλά και του συγκεκριμένου ζώου που παρατηρήσατε. 

Οι διακοπές και οι εξορμήσεις σε παραθαλάσσια μέρη συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για όσο διάστημα ο καιρός παραμένει ζεστός. Έτσι, λοιπόν, σε περίπτωση που συναντήσετε μια φώκια ζωντανή, νεκρή ή τραυματισμένη σε κάποια παραλία, η MOm ζητάει τη βοήθειά σας για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση του ζώου. 

Για να παραμείνετε και εσείς αλλά και το γλυκύτατο αυτό ζώο ασφαλείς και να μην κινδυνεύσει κανείς από την παρουσία του άλλου, ακολουθήστε μαζί με τα παιδιά σας τις παρακάτω οδηγίες:

1. Μέσα στο νερό: Μην πανικοβληθείτε, μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε το ζώο, σεβαστείτε τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσετε με ψαροντούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν, μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάστε ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου. Τηρήστε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορέσετε να παρατηρήσετε και να θαυμάσετε το υπέροχο ζώο ανενόχλητοι.

2. Σε θαλάσσια σπηλιά: Μην πανικοβληθείτε και μην προσπαθήσετε να μπείτε μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της. Απομακρυνθείτε κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια, ώστε να μην κλείνετε την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάστε πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

3. Στη στεριά: Πολλές φορές, οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

• Μείνετε τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.

• Μην κάνετε θορύβους κοντά στη φώκια, μην πετάτε άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξετε την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.

• Μη βρέχετε τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό, θέλει να παραμείνει στεγνή.

• Μην ταΐζετε ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα.

• Μην εμποδίζετε την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα.

• Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν, καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.

• Τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να απομακρύνονται, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.

• Παρατηρήστε με προσοχή το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό. 

Επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Λιμεναρχείο ή Λιμενική Αρχή για να αναφέρετε το περιστατικό και ειδοποιήστε άμεσα τη MOm καλώντας στο 210 52 22 888 και στο 6942 494 471. Η MOm θα καταγράψει την πληροφορία, θα σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε και, αν είναι απαραίτητο, η Ομάδα Διάσωσης θα επέμβει άμεσα. Ειδοποιήστε άμεσα ακόμη κι αν το ζώο είναι νεκρό. Η νεκροψία μιας φώκιας θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη διάσωση κι άλλων τέτοιων ζώων.

www.mom.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twelve + thirteen =