της Μαρίας Βόλλη
Μετά από μια πολύμηνη κρίση δημόσιας υγείας και μια πολυετή οικονομική αβεβαιότητα, η οποία δυστυχώς
συνδυάστηκε και με πολιτικοκοινωνικές αναταραχές, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ξεκούραση. Αυτή θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, θα μειώσει το στρες και θα αυξήσει τις πιθανότητές μας να έχουμε μια πιο υγιή ζωή.
Είναι γεγονός πως και φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και κρίσεις, και δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμη σχεδόν στα μισά του 2020. Μεταξύ της πανδημίας του κορονοϊού, της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και του παγκόσμιου κινήματος διαμαρτυρίας που τροφοδοτείται από συστηματική προκατάληψη και ρατσισμό, είναι σίγουρο ότι «δεν περνάμε καλά». Όλα αυτά επηρεάζουν τον καθένα από εμάς με διαφορετικό τρόπο, αλλά είναι γεγονός ότι μας επηρεάζουν βαθιά όλους.
Όμως, έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας, καθώς αυτές οι υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις πιθανότατα δεν θα λυθούν σύντομα. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για τον καθέναν από εμάς να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με σωματικά και ψυχικά υγιή τρόπο – και αυτός είναι να θέσουμε ως προτεραιότητα την ξεκούραση και την ανάκαμψη.
Η ξεκούραση είναι το κλειδί για την επίτευξη καλής υγείας και ικανοποίησης και μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν έχετε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής που «τρέφει» το σώμα για δράση και προσφέρει χρόνο για ηρεμία και χαλάρωση.
Πολλοί από εμάς έχουμε τόσες υποχρεώσεις, ώστε θεωρούμε την ξεκούραση ως αδυναμία και απώλεια πολύτιμου χρόνου. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί βιολογική ανάγκη και τη χρειαζόμαστε.
Ωστόσο, ξεκούραση δεν σημαίνει να απλωνόμαστε στον καναπέ και να βλέπουμε τηλεόραση ή να «χαζεύουμε» στο κινητό. Όταν βλέπουμε τηλεόραση, ο εγκέφαλός μας «δουλεύει στο φουλ», οπότε δεν ξεκουράζεται. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι άλλα είδη ξεκούρασης, τα οποία αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση και μας απαλλάσσουν από το στρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αφοσιωθούμε στις σκέψεις μας και να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα, δίνοντας στον εαυτό μας «άδεια» να επιβραδύνουμε και να ηρεμήσουμε, θα ακούσουμε τις ανάγκες μας και θα αξιοποιήσουμε τη δική μας εσωτερική γνώση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα.
Με απλά λόγια, όταν δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπαυση και την ανάκαμψή μας θα έχουμε ηρεμία, περισσότερη ενέργεια και λειτουργικό μεταβολισμό. Όταν δίνουμε χρόνο στο σώμα και στο μυαλό μας να ξεκουραστεί, αυτό θα μας δώσει τη δύναμη να αγωνιστούμε ενάντια στις καθημερινές δυσκολίες, να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας.
Εάν έχετε ήδη κάνει την ξεκούραση προτεραιότητα στη ζωή σας, συνεχίστε να το κάνετε και διαδώστε το και σε άλλους. Εάν δεν το έχετε κάνει, οι παρακάτω ιδέες μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
Αναγνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια της εξάντλησης. Στην κρίση της πανδημίας πολλοί άνθρωποι ζούσαν σε κατάσταση απομόνωσης, αβεβαιότητας και σύγχυσης. Τώρα ήρθε η στιγμή να μετατρέψετε την οργή σας σε δράση για να αποφύγετε την ακραία συναισθηματική κόπωση. Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε εξουθενωμένοι συναισθηματικά; Εάν κοιμάστε αρκετά και εξακολουθείτε να ξυπνάτε κουρασμένοι, είναι ένα σημάδι ότι πιθανώς δεν χρειάζεστε περισσότερο ύπνο. Χρειάζεστε περισσότερα διαλείμματα αποκατάστασης και ανάκαμψης. Η ευερεθιστότητα, η αδυναμία εστίασης και η έλλειψη ενέργειας είναι σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
Διεκδικήστε το δικαίωμά σας για ξεκούραση. Η κοινωνία μας δεν ξέρει πώς να ξεκουραστεί και δεν έχουμε εκπαιδευτεί να δίνουμε στους εαυτούς μας την «άδεια» να χαλαρώσει. Θα σας βοηθήσει να δείτε την ανάπαυση ως απαραίτητη προϋπόθεση εγρήγορσης, αν παρατηρήσετε ορισμένα επαγγέλματα όπου η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να έχει πολύ καταστροφικές συνέπειες. Για έναν αθλητή, για παράδειγμα, οι ημέρες ανάπαυσης είναι εξίσου σημαντικές με τις ημέρες προπόνησης – χωρίς ανάκαμψη, το σώμα δεν θα μπορούσε να αποδώσει. Ομοίως, οι πιλότοι, οι οδηγοί φορτηγών και οι γιατροί εργάζονται για ορισμένες ώρες και στη συνέχεια «αναγκάζονται» να ξεκουραστούν και να πάρουν άδεια, για να μπορέσουν να επανέλθουν με ενέργεια και αφοσίωση στη δουλειά τους. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί δεν θα θέλαμε να μας εγχειρίσει ένας κουρασμένος χειρουργός, αλλά γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ανάπαυση είναι εξίσου απαραίτητη για όλους μας; Στην πραγματικότητα, η αποτελεσματικότητα και η ανθεκτικότητά μας -ειδικά σε δύσκολες στιγμές- απαιτεί να βλέπουμε τον ύπνο ως μη διαπραγματεύσιμο αγαθό. Ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία: από την ανανέωση των κυττάρων έως τον έλεγχο του σωματικού βάρους και την ψυχική ευεξία. Ο ύπνος δεν είναι «πανάκεια». Όταν ξεκουράζεστε, είστε πιο δημιουργικοί, παραγωγικοί και μπορείτε να επιλύσετε πολύπλοκα προβλήματα. Εμφανίζεστε ενεργητικοί και στα καλύτερά σας, δίνοντας πλήρη προσοχή και αφοσίωση σε ό, τι κάνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν ασχολείστε με κάτι που απαιτεί πολλή αντοχή.
Αποσυνδεθείτε. Για να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, πρέπει πρώτα να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τους άλλους θα καταφέρουμε να «επαναφορτίσουμε» τις μπαταρίες μας, ώστε να μπορούμε πραγματικά να είμαστε παρόντες με τους ανθρώπους που πραγματικά μας ενδιαφέρουν. Η “αποσύνδεση” είναι κάτι διαφορετικό για καθένα από εμάς. Για εμένα ένας από τους αγαπημένους τρόπους αποσύνδεσης είναι να κάνω μια βόλτα στη φύση για πεζοπορία. Ναι, να κινείτε φυσικά το σώμα σας, γιατί έτσι ξεκουράζεστε, αναζωογονείστε και συνδέεστε με τη γη και τον εαυτό σας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι αποσύνδεσης που δεν απαιτούν πολύ κόπο. Εξίσου αποδοτικό είναι να αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα, καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, με κλειστά τα μάτια, αναπνέοντας βαθιά, δίχως να κάνετε ούτε να σκέφτεστε τίποτα, είτε αποκοιμηθείτε είτε όχι. Οι βαθιές ανάσες επίσης βοηθούν σημαντικά. Δοκιμάστε την εξής τεχνική: σταθείτε όρθιοι, με ίσια την πλάτη και τα πόδια ανοικτά στο ύψος των ώμων, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά. Φαντασθείτε πως οι αστράγαλοι, τα γόνατα, τα ισχία και οι ώμοι σας βρίσκονται σε μια νοητή ευθεία, ισιώστε καλά τους ώμους σας, τεντώστε το λαιμό σας και πάρτε βαθιά ανάσα μετρώντας αργά ως το 4. Νιώστε τον αέρα να γεμίζει τους πνεύμονές σας και να διαστέλλει τον θώρακά σας. Στη συνέχεια, εκπνεύστε αργά μετρώντας έως το 8 και συγκεντρώστε την προσοχή σας στον αέρα που βγαίνει από τη μύτη σας. Προσέξτε δύο λεπτομέρειες: να μην αλλάξει η ευθυγράμμιση του σώματός σας και να εισπνέετε βαθιά και ομοιόμορφα, κάθε φορά. Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποσυνδεθείτε από τον περίγυρό σας. Η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την άλλη πλευρά, δεν είναι.
Εστιάστε στον χρόνο σας. Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες και η ενέργειά μας είναι πολύτιμη. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να σκορπίζεται άσκοπα. Η ανάπαυση μάς βοηθά να επικεντρώσουμε την προσοχή μας εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται να αφιερώσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας. Η μειωμένη δραστηριότητα, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και το κλείσιμο των ματιών για ξεκούραση, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας. Στην πραγματικότητα, η χαλάρωση λειτουργεί ως μία «επαναφόρτιση του οργανισμού», που κατευθύνει μεγαλύτερη ροή αίματος προς τους μύες καθιστώντας ένα άτομο πιο ενεργητικό, δημιουργικό και αποτελεσματικό στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ακολουθείστε τους ρυθμούς της φύσης. Όσο είναι αναμμένα τα φώτα, τόσο παραμένει σε λειτουργία και το μυαλό μας. Τα οφέλη της κατάκλισης με τη δύση του ηλίου φαίνεται να έχουν χαθεί για τις σύγχρονες γενιές. Κανείς δεν ξυπνάει πια με την αυγή και οι ρυθμοί της φύσης δεν είναι πια σε ισορροπία με τον οργανισμό μας. Για να βρείτε τα οφέλη αυτών των χαμένων συνηθειών, πρέπει απλά να κοιτάξετε τους ρυθμούς που ακολουθεί η φύση. Αν το κάνετε αυτό, θα δείτε πότε η ενέργειά σας είναι στο ζενίθ της και πότε μειώνεται φυσικά. Δεν χρειάζονται όλοι την ίδια ποσότητα ύπνου, αλλά η ευτυχία και η υγεία εξαρτώνται από το συναίσθημα ανάπαυσης: το ιδανικό θα ήταν περίπου 6 με 8 ώρες ύπνου κάθε νύχτα.
Φτιάξτε λίστες. Διατηρήστε λίστες υποχρεώσεων και αναθεωρείστε υποχρεώσεις που δεν είναι πλέον χρήσιμες ή σχετικές. Επανεξετάστε τη λίστα σας με έναν νέο φακό, επανεξετάζοντας αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει.
Πηγή: www.thriveglobal.com