της Μαρίας Βόλλη
Αυτές τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, όπου κι αν μένετε, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι γύρω σας είναι λίγο πιο ευγενικοί. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της παγκόσμιας κρίσης είναι ότι, παρόλο που ακολουθούμε τις εντολές καραντίνας, συναντάμε μια αίσθηση αλληλεγγύης και φροντίδας. Η παροχή βοήθειας σε άλλους απαντά στην ανάγκη μας για ανθρώπινη σύνδεση.
Βλέποντας κάποιον να κάνει μια καλή πράξη, νιώθουμε ζεστασιά στην καρδιά. Αυτό το συναίσθημα είναι μια ζεστή και γλυκιά αίσθηση που εμφανίζεται όταν κάποιος γίνεται μάρτυρας της πραγματικής ανθρώπινης καλοσύνης.
Η καλοσύνη δεν είναι μόνο ένα ωραίο συναίσθημα, η επιστήμη δείχνει ότι μια πράξη καλοσύνης ηρεμεί την καρδιά μας (παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα).
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κοινωνικής Ψυχολογίας υποδηλώνει ότι οι πράξεις καλοσύνης προς τις στενές σχέσεις μας, τους γνωστούς μας, προς τον εαυτό μας, έχουν εξίσου θετικές επιπτώσεις στην ευτυχία μας.
Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι ενεργοποιείται και το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένο με την ενσυναίσθηση, την ικανότητα του ατόμου να μπαίνει στη θέση κάποιου άλλου, να συμπάσχει και να δείχνει συμπόνια, και την ικανότητα του ατόμου να προβλέπει σκέψεις και συμπεριφορές.
Η καλοσύνη είναι επίσης μεταδοτική. Όταν κάποιος είναι ευγενικός μαζί σας, η θετική εμπειρία που θα αποκομίσετε μπορεί να σας ενθαρρύνει να δείχνετε καλοσύνη και προς τους άλλους.
Είναι αξιοσημείωτο το ότι η πράξη της καραντίνας και η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων μεταξύ μας είναι μια πράξη καλοσύνης, επειδή δείχνει ότι σκεφτόμαστε τους άλλους και θέλουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.
Ας δούμε όμως μερικούς ακόμη τρόπους για να δείξουμε την καλοσύνη μας:
Να είστε ευγενικοί στο σπίτι
Προσφέρετε ένα φλιτζάνι καφέ σε ένα μέλος της οικογένειας, προετοιμάστε το αγαπημένο γεύμα των παιδιών, εκφράστε την αγάπη σας σε όποιο μέλος αισθάνεται λυπημένο ή ανήσυχο. Η προσεκτική φροντίδα μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλάζοντας την ατμόσφαιρα στο σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι την αγάπη δεν μπορείτε να τη διδάξετε. Μπορείτε όμως να τη δείξετε!
Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους όταν είστε έξω
Παρόλο που πρέπει να διατηρήσουμε μιαν ασφαλή απόσταση, μπορούμε να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που συναντάμε σε μια βόλτα, χαμογελώντας (ή να κουνάμε το κεφάλι αν φοράμε μάσκα) και ανταλλάσσοντας καλές ευχές. Όταν βγαίνουμε για ψώνια για φαγητό, είναι ωραίο να συμμετέχουμε σε μια σύντομη συζήτηση και να μοιραζόμαστε ίσως κάποιο χαμόγελο.
Ελέγχετε τακτικά τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους και τους ηλικιωμένους
Μερικές φορές, ξεχνάμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με την καραντίνα. Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους και οι ηλικιωμένοι που είναι απομονωμένοι μπορεί να γίνουν ακόμη και καταθλιπτικοί. Έτσι, η επαφή με τηλεφωνική κλήση ή με e-mail είναι σημαντική. Η ευγένεια προωθεί τη διασύνδεση μέσα σε μια κοινότητα και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μοναχικοί. Μπορείτε να προσφερθείτε να τους αγοράσετε κάτι από το φαρμακείο ή να τους βοηθήσετε με τα ψώνια τους, π.χ. από τη λαϊκή.
Να είστε δημιουργικοί
Η αποστολή αστείων ή εμπνευσμένων καρτών και γραμμάτων θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που δεν μπορείτε να δείτε προσωπικά τώρα. Ακόμη και η αποστολή αστείων e-mails μπορεί να δείξει στους ανθρώπους ότι τους σκέφτεστε. Μπορείτε ακόμη να κλείσετε τα μάτια και να στείλετε θετικές σκέψεις στα μέλη της οικογένειας.
Ακούστε
Δεν χρειάζεται να είστε σύμβουλος ή θεραπευτής για να ακούσετε με προσοχή και με ενσυναίσθηση. Με τόσο μεγάλο φόβο και άγχος που έχουμε όλοι, το να ακούμε τι έχει να πει ο διπλανός μας μπορεί να είναι υποστηρικτικό. Εκπαιδευτείτε στην τέχνη της ακρόασης, μη διακόπτετε και μη σκεφτείτε ότι πρέπει να προσφέρετε συμβουλές. Αφήστε το άτομο να εκφράσει τα συναισθήματά του και να αισθανθεί ότι είστε εκεί γι’ αυτό. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον όταν το παιδί κλαίει, όταν είναι απογοητευμένο ή στενοχωρημένο. Ακούστε τι έχει να πει και συζητήστε, χωρίς να δραματοποιείτε τις καταστάσεις.
Εκφράστε ευγνωμοσύνη σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή
Λέγοντας «ευχαριστώ» και ξοδεύοντας μία επιπλέον στιγμή εκφράζοντας πόσο ευγνώμονες είμαστε σε όσους μας εξυπηρετούν στα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία, στους ανθρώπους που μας παραδίδουν το φαγητό μας, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό που μας βοηθάει, δείχνουμε ότι μας ενδιαφέρει πραγματικά. Βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Το να τους δείχνουμε ότι πραγματικά εκτιμούμε τι κάνουν μπορεί να κάνει τη μέρα τους λίγο πιο φωτεινή.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Αξιοποιώντας τον χρόνο μας έτσι ώστε να συνδεθούμε με αυτό που πραγματικά έχει σημασία και μας φέρνει χαρά, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε στιγμές όπως αυτή, η ευγένεια που δείχνουμε στον εαυτό μας είναι εξίσου ζωτική με την ευγένεια που δείχνουμε στους άλλους.