Αν θέλετε να είστε πιο χαρούμενοι μετά τα 60, αποχαιρετήστε αυτές τις 8 συμπεριφορές

Α’ μέρος

Υπάρχει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στο να μεγαλώνει, απλά, κανείς και στο να μεγαλώνει με ποιότητα και χαρά. Όλα, εν τέλει, καταλήγουν στις συνήθειες: από τα 60 έτη και μετά, ορισμένες συνήθειες μπορεί να σας οδηγήσει στη χαρά και την ολοκλήρωση, ενώ άλλες μπορεί να σας αφήσουν στάσιμους και ανικανοποίητους.

Εδώ όμως είναι το μυστικό: να συνειδητοποιήσετε ότι όλα είναι υπό τον έλεγχό σας. Να κατανοήσετε ότι έχετε τη δύναμη να επιλέξετε τις συμπεριφορές σας και να διαμορφώσετε τη μελλοντική σας ευτυχία.

Αν, λοιπόν, είστε έτοιμοι να ζήσετε την καλύτερη δυνατή ζωή σας από τα 60 και μετά, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που θα ήταν καλύτερο να αποχαιρετήσετε:

1.Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι

Δεν είναι μυστικό ότι, καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να ανησυχούμε λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Αλλά μερικοί από εμάς εξακολουθούν να κουβαλούν αυτό το περιττό φορτίο μέχρι και την τρίτη ηλικία. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την ευτυχία σας από τα 60 και μετά, καθώς μπορεί να σας εμποδίσει να εκφράσετε τον πραγματικό σας εαυτό και να ζήσετε τη ζωή με τους δικούς σας όρους.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ απορροφημένοι από τη δική τους ζωή για να αφιερώσουν χρόνο στο να κρίνουν τη δική σας. Και ακόμη κι αν το έκαναν αυτό, δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εσείς είστε αυτός που τη ζει. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να λέμε «αντίο» σε αυτήν τη συμπεριφορά, που αφαιρεί δύναμη και ενέργεια.

Να θυμάστε: Η ζωή σας είναι το δικό σας «αριστούργημα», μην αφήνετε τους άλλους να «κρατούν το πινέλο».

2. Σταματήστε να κρατάτε κακία

Η μνησικακία, ιδίως από τα 60 και μετά, εμποδίζει τη χαρά και την ευτυχία σας. Αν θέλετε να απολαύσετε τα τελευταία χρόνια της ζωής σας, ήρθε η ώρα να συγχωρήσετε και να ξεπεράσετε τις πληγές του παρελθόντος. Η ανακούφιση και η ελευθερία που θα νιώσετε θα σας αποζημιώσουν.

3. Μην παραμελείτε τη σωματική σας υγεία

Γνωρίζατε ότι μέχρι την ηλικία των 60 ετών οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει περίπου το 30% της μυϊκής τους μάζας; Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποδεχτούμε χωρίς αγώνα. Η παραμέληση της σωματικής υγείας από τα 60 και μετά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και μειωμένη ευτυχία. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να φροντίζετε το σώμα σας. Η τακτική άσκηση, ακόμη και το απλό περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη δύναμη, την ευλυγισία και την καρδιαγγειακή σας υγεία. Για να μην αναφέρουμε ότι ενισχύει επίσης τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Αν, λοιπόν, είστε έτοιμοι να ενισχύσετε την ευτυχία σας στην τρίτη ηλικία, ήρθε η ώρα να δέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια και να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στη σωματική σας υγεία. Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί.

4. Σταματήστε να αντιστέκεστε στην αλλαγή

Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής. Καθώς περνάμε από διάφορα στάδια, εξελισσόμαστε συνεχώς και προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες. Αλλά, μερικές φορές, αντιστεκόμαστε στην αλλαγή. Θέλουμε τα πράγματα να παραμείνουν τα ίδια, να κρατηθούμε από την οικειότητα του παρελθόντος. Αυτή η αντίσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανής από τα 60 μας χρόνια και μετά. Είτε πρόκειται για την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, είτε για την αποδοχή των αλλαγών στις φυσικές μας ικανότητες, είτε για την προσαρμογή σε ένα άδειο σπίτι, η αντίσταση στην αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυστυχία.

Αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορετική προοπτική: η αλλαγή δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Είναι μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να μάθουμε, να αναπτυχθούμε και να βιώσουμε νέα πράγματα. Έτσι, αν θέλετε να αυξήσετε την ευτυχία σας από τα 60 και μετά, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να αγκαλιάζετε την αλλαγή αντί να αντιστέκεστε σε αυτήν. Εξάλλου, η ζωή έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την εξέλιξη, όχι με τη στασιμότητα.

της Γιούλης Μπούρα

Πηγή: https://geediting.com/if-you-want-to-be-happier-in-your-60s-and-beyond-say-goodbye-to-these-8-behaviors/

(συνεχίζεται)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *