B’ μέρος (τελευταίο)
5. Μην παραμελείτε τη συναισθηματική σας ευημερία
Καθώς γερνάμε, συχνά επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση της σωματικής μας υγείας, αλλά τι γίνεται με τη συναισθηματική μας ευεξία; Αυτή είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο, για τη συνολική μας ευτυχία. Πολλοί από εμάς κουβαλάμε συναισθηματικές αποσκευές από το παρελθόν, άλυτα ζητήματα που έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί ή τα έχουμε σπρώξει στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Αυτά όμως μπορεί να επανέλθουν στην επιφάνεια στα μετέπειτα χρόνια μας, επηρεάζοντας την ευτυχία και την ψυχική μας υγεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πειράζει να ζητάτε βοήθεια και να στηρίζεστε σε άλλους. Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε τα βάρη σας μόνοι σας. Έτσι, αν θέλετε να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή από τα 60 και μετά, μην παραμελείτε τη συναισθηματική σας ευεξία. Αφιερώστε χρόνο για να επουλώσετε παλιές πληγές, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.
6. Σταματήστε να ζείτε στο παρελθόν
Ζώντας στο παρελθόν, μπορεί να χάσετε το παρόν. Τη χαρά του «τώρα». Το γέλιο, τα μαθήματα, ακόμη και τις ήσυχες στιγμές της σημερινής σας ζωής. Είναι φυσικό να κοιτάτε πίσω και να αγαπάτε τις αναμνήσεις, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ζείτε στο «εδώ και τώρα». Η δεκαετία των 60 και μετά μπορεί να είναι μια θαυμάσια περίοδος εξερεύνησης, ανάπτυξης και χαράς αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να τις βιώσει πλήρως. Έτσι, αν θέλετε να αυξήσετε την ευτυχία σας καθώς γερνάτε, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε περισσότερο στο παρόν αντί να μένετε στο παρελθόν. Εξάλλου, η ζωή συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Ας μην τη χάσουμε.
7. Μην αποφεύγετε τις νέες εμπειρίες
Οι νέες εμπειρίες διεγείρουν τον εγκέφαλό μας, διατηρώντας τον ενεργό και οξυδερκή. Μπορούν επίσης να φέρουν μια αίσθηση ενθουσιασμού και χαράς, που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στη συνολική μας ευτυχία. Είτε πρόκειται για την ενασχόληση με ένα νέο χόμπι, είτε για ένα ταξίδι σε ένα μέρος που δεν έχετε πάει ποτέ, είτε ακόμη και για μια συζήτηση με έναν άγνωστο, οι νέες εμπειρίες διευρύνουν τους ορίζοντές μας και εμπλουτίζουν τη ζωή μας.
8. Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας
Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε, είναι αυτό: να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Συχνά, είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας. Αυτομαστιγωνόμαστε για τα λάθη του παρελθόντος, για το ότι δεν κάνουμε αρκετά ή για το ότι δεν είμαστε αρκετοί. Αλλά αυτή η αυτοκριτική μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ευτυχία. Να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουν ελαττώματα και κάνουν λάθη. Είναι ένα μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Έτσι, καθώς προχωράτε στα 60 σας χρόνια και μετά, προσπαθήστε να ασκήσετε την αυτοσυμπόνια. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος. Γιορτάστε τα επιτεύγματά σας, όσο μικρά κι αν φαίνονται. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την ίδια ευγένεια και κατανόηση που θα προσφέρατε σε έναν αγαπημένο σας φίλο. Η ευτυχία στη μετέπειτα ζωή δεν έχει να κάνει με την επίτευξη της τελειότητας. Έχει να κάνει με το να αγκαλιάζετε αυτό που είστε, με τα ελαττώματά του, και να ζείτε κάθε μέρα με καλοσύνη και χάρη.
Γιούλη Μπούρα
Πηγή: https://geediting.com/if-you-want-to-be-happier-in-your-60s-and-beyond-say-goodbye-to-these-8-behaviors/