fbpx

Αθηνά Σπανού

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οδοντιατρική και στη συνέχεια Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου και εργάστηκε μετά τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας, ως επιμελήτρια. Μετεκπαιδεύτηκε στην Μικροχειρουργική Αγγείων και Νεύρων στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε ως Senior Clinical Fellow στο King’s College Hospital στο Λονδίνο.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τις τεχνικές Ελάχιστα Επεμβατικής Αισθητικής Χειρουργικής του προσώπου. Συμμετέχει τακτικά ως ομιλήτρια και Εκπαιδεύτρια σε Συνέδρια και Σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2020 είναι Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών Ελλάδος.

Τι οδηγεί κάποιον άνθρωπο να κάνει μια αισθητική επέμβαση;

Πάντοτε η εμφάνιση έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική αποδοχή. Ειδικά στη σημερινή εποχή των social media, όλοι βομβαρδιζόμαστε από φωτογραφίες. Με όλη αυτή την έκθεση, όλοι θέλουμε να δείχνουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας.

Αν και σήμερα οι επεμβάσεις είναι πολύ δημοφιλείς, γιατί πολλοί αποφεύγουν να το παραδεχτούν;

Όλοι θέλουμε να πιστεύουν οι γύρω μας ότι η εμφάνισή μας οφείλεται στη φυσική ομορφιά κι όχι στην παρέμβαση ενός κοσμητικού χειρουργού. Παλιότερα ιδίως, όταν οι παρεμβάσεις ήταν κατά βάση χειρουργικές, υπήρχε ένα «στίγμα» σε όποιον παραδεχόταν ότι είχε κάνει μια κοσμητική επέμβαση, σήμαινε, μ’ έναν τρόπο, ότι παραδεχόταν την ηλικία του και τη φθορά του χρόνου και χρειαζόταν μια μεγάλη παρέμβαση για να τη «διορθώσει». Από την άλλη,  θεωρούνταν μια πράξη ματαιοδοξίας, που ταίριαζε περισσότερο στους διάσημους ή τους πολύ πλούσιους.

Αυτή η νοοτροπία σήμερα έχει αλλάξει. Ειδικά όσον αφορά τα ενέσιμα, botox, fillers, νήματα, μεσοθεραπείες, έχουμε ανθρώπους που ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα social media κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι με τις σύγχρονες θεραπείες, το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό. Δεν αλλάζουμε το πρόσωπό μας, αλλά το βοηθάμε να δείξει την καλύτερη εκδοχή του. Έτσι κι αλλιώς, καθημερινά φροντίζουμε το δέρμα μας με καλλυντικά, μακιγιάζ και θεραπείες αισθητικής. Οι κοσμητικές παρεμβάσεις δεν είναι πλέον τίποτε άλλο παρά ένα βήμα παραπέρα στην φροντίδα του εαυτού μας.

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική δεν ασχολείται μόνο με τη διάγνωση και τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων, διορθώνει και αισθητικά προβλήματα. Ποια επί μέρους πεδία περιλαμβάνουν αυτές οι αισθητικές επεμβάσεις; 

Ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι απόλυτα εξειδικευμένος να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, φυσικά, και οι επεμβάσεις Κοσμητικής Ιατρικής.

Ένα πρώτο πεδίο, το οποίο καμία άλλη ιατρική ειδικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, είναι το πεδίο της Ορθογναθικής Χειρουργικής, της χειρουργικής διόρθωσης δηλαδή προβλημάτων προγναθισμού ή οπισθογναθισμού της άνω και κάτω γνάθου, ή της ασυμμετρίας του προσώπου. Στις περιπτώσεις αυτές, ο στόχος δεν είναι μόνο η αισθητική βελτίωση του προσώπου, αλλά και η αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων στην μάσηση και την ομιλία. Το δεύτερο πεδίο είναι αυτό της καθαρά Κοσμητικής Χειρουργικής Προσώπου που περιλαμβάνει τις γνωστές αισθητικές επεμβάσεις όπως το Facelift, το Brow Lift, τη βλεφαροπλαστική και πολλές άλλες. Οι περισσότερες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν και με τοπική αναισθησία.

Το τρίτο και δημοφιλέστερο πεδίο αφορά την Κοσμητική Ιατρική του Προσώπου και περιλαμβάνει τις ελάχιστα επεμβατικές κοσμητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο. Γνωστότερες από αυτές είναι οι ενέσιμες θεραπείες, όπως το Botox και το Υαλουρονικό Οξύ, υπάρχουν όμως και πολλές ακόμη, όπως τα χημικά peeling, η μεσοθεραπεία, το PRP/PRF, το Microneedling, η ανόρθωση με νήματα (thread lift) και άλλες. Οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή και  συνδυαστικά, προσφέροντας εξαιρετικά αποτελέσματα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα του πολύ μικρού χρόνου αποθεραπείας που έχουν, αφού ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του αμέσως ή, το πολύ, σε λίγες ώρες.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους; 

Την ευγένεια της ψυχής.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο; 

Το να μπορεί κανείς να εναρμονίσει την εσωτερική του φωνή με τις πράξεις του.

Τι φοβάστε περισσότερο; 

Να πάθουν κακό οι άνθρωποι που αγαπώ.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν… 

…ζεις τη στιγμή με όλες σου τις αισθήσεις, αλλά ταυτόχρονα μπορείς να ονειρεύεσαι.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή; 

Mέχρι ένα σημείο έχουν σημασία. Είναι εργαλεία για να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες, την ασφάλεια και τη φροντίδα του εαυτού μας και όσων αγαπάμε. Αν δεν υπάρχουν, μας κατακλύζει το άγχος της καθημερινότητας. Με αυτή την έννοια είναι προϋποθέσεις σημαντικές για την ευτυχία. Όταν όμως γίνονται αυτοσκοπός ή μέσον προβολής του εγώ μας, τότε  μάλλον στη ματαίωση μας οδηγούν.

Καλοσύνη για εσάς είναι… 

… κάθε σκέψη ή πράξη, μεγάλη ή μικρή, που ζεσταίνει την ψυχή μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *