Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Διαφήμιση
Αξιολόγηση & παρέμβαση στον τραυλισμό σχολικής ηλικίας με το πρόγραμμα Michael Palin PDF Εκτύπωση E-mail
michaelpalinΠεριλαμβάνει τις αρχές και την πρακτική για την εκπαίδευση της οικογένειας-Family Communication Skills Therapy (FCS) καθώς και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του τραυλισμού στο παιδί. 
 
Το σεμινάριο θα συνδυάσει θεωρία με παρακολούθηση βίντεο, εξάσκηση δεξιοτήτων, συζήτηση και επίλυση προβλημάτων. 
 
Εισηγήτρια Ali Berquez
MSc, BA (Hons), PGDip. CT (Oxford), CertMRCSLT 
Michael Palin Centre
 
5, 6 & 7 Δεκεμβρίου 2014 
09:00 - 17.00 
 
Ο τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου θα κοινοποιηθεί πιο κοντά στην ημ/νία διεξαγωγής του.
 
Κόστος συμμετοχής:
310 € για τα οικονομικά ενήμερα μέλη του συλλόγου και τους φοιτητές 
350 € για τα μη μέλη 
(Παρέχεται ταυτόχρονη διερμηνεία)
 
Οργάνωση:
Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών‐Λογοθεραπευτών 
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε: 
•λογοπεδικούς‐λογοθεραπευτές
•φοιτητές λογοθεραπείας 
 
Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του Π.Σ.Λ.:
Τηλ. 210 777 99 01 Fax 210 777 99 22 
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  
www.logopedists.gr
 
Πρόγραμμα Εργαστηρίου-Περιεχόμενα
 
1η Ημέρα: «Θεωρητικά Θέματα και Αξιολόγηση»
 
•Εισαγωγή στο πολυ‐παραγοντικό μοντέλο προσέγγισης του τραυλισμού και συνοπτική παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων 
•Πρωτόκολλα αξιολόγησης και λήψης ιστορικού σχολικής ηλικίας, συνέντευξη με το παιδί, αξιολόγηση ευφράδειας και πώς να μορφοποιήσεις τις ατομικές ανάγκες του παιδιού 
•Οικοδομώντας με αποτελεσματικότητα τη θεραπευτική αλληλεπίδραση Παιδιού‐Γονέα 
•Ανασκόπηση στόχων μέσω της καταγραφής και μελέτης βιντεοσκοπημένων δραστηριοτήτων ως βάση για αλλαγή
 
2η Ημέρα: «Δουλεύοντας συνεργατικά με τις οικογένειες»
 
•Θεραπεία Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων της Οικογένειας: Η χρήση της βιντεοσκόπησης για την διευκόλυνση των αλλαγών (βασισμένο στις αρχές του Palin PCI) 
•Συζήτηση για συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης, της ακρόασης, της εναλλαγής σειράς, της επιβράβευσης και ενθάρρυνσης, της επίλυσης προβλημάτων καθώς και των δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης μέσα στην οικογένεια 
•Θα παρουσιαστεί μια σειρά δραστηριοτήτων για κάθε συνεδρία ξεχωριστά, οι οποίες θα μορφοποιήσουν τη δομή για την προσέγγιση των ανωτέρω επικοινωνιακών δεξιοτήτων
 
3η Ημέρα: «Δουλεύοντας με την μορφοποίηση της ομιλίας: ευφράδεια, αλλαγή μπλοκαρίσματος, φόβος και αποφυγή»
 
•Συζήτηση και πρακτική αναφορικά με τις προσεγγίσεις μορφοποίησης της ευφράδειας και τις μεθόδους αλλαγής μπλοκαρίσματος 
•Καλλιέργεια εμπιστοσύνης, διαχείριση συναισθημάτων, φόβοι και αποφυγή 
•Γενίκευση και διατήρηση 
•Δεξιότητες ομάδων‐μικρών ομάδων και εντατικά προγράμματα 
•Διασύνδεση με τα σχολεία, δουλεύοντας αποτελεσματικά με τους δασκάλους 
•Συζήτηση των Θεραπευτικών Προσεγγίσεων, εφαρμογή του σεμιναρίου στις ομάδες, σχεδιασμός δράσεων
 
Μαθησιακοί στόχοι
 
Στόχος του σεμιναρίου είναι να βελτιώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των συμμετεχόντων λογοθεραπευτών στην αξιολόγηση και τη θεραπεία παιδιών δημοτικού σχολείου ενισχύοντας παράλληλα την κλινική επάρκεια του θεραπευτή ως προς τη διαχείριση της ηλικιακής αυτής ομάδας. 
Το σεμινάριο επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με:
 
•Τα πρωτόκολλα αξιολόγησης παιδιών δημοτικού σχολείου και των οικογενειών τους 
•Τις αρχές και τις πρακτικές της Θεραπείας Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων της Οικογένειας‐Family Communication Skills Therapy (FCS) 
•Τις προσεγγίσεις μορφοποίησης ευφράδειας και αλλαγή μπλοκαρίσματος για διαχείριση της ομιλίας 
•Την ανάπτυξη θεραπευτικών οδών για τα παιδιά δημοτικού που τραυλίζουν 
 
Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν κατακτήσει τις κλινικές δεξιότητες στην αξιολόγηση και θεραπεία παιδιών σχολικής ηλικίας. 
 
Σημείωση: Το εργαστήριο υποστηρίζεται από την παρουσίαση βιντεοσκοπημένων συνεδριών από το MPC, καθώς και από πρακτική εξάσκηση και συζήτηση. Σχετική βιβλιογραφία θα σταλεί ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου, ενώ στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης και χρήσης του προγράμματος.
 
Γενικά στοιχεία σεμιναρίου
 
To Michael Palin Centre (MPC) ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1993. Σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά εξειδικευμένα κέντρα για τον τραυλισμό στην Ευρώπη. Η θεραπευτική ομάδα του κέντρου παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά και ενηλίκους με τραυλισμό, καθώς και εκπαίδευση και εποπτεία λογοθεραπευτών. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών‐Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ) διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς συνεργασίας με το MPC και φιλοξενεί για 3η φορά ειδικούς από το Κέντρο με εμπειρία σε σεμινάρια σε όλο τον κόσμο και πιστοποίησεις απευθείας από το MPC στη Βρετανία. Η προσκεκλημένη αυτή τη φορά εισηγήτρια, Ali Berquez είναι η ίδια η Διευθύντρια του Προγράμματος Εκπαίδευσης του Michael Palin Centre.
 
Σύντομο βιογραφικό εισηγήτριας
 
Η Ali Berquez έχει έναν ηγετικό, κλινικό ρόλο στο Michael Palin Centre. Έχει εκπαιδευτεί ως λογοθεραπεύτρια από το Παν/μιο του City το 1993. Ολοκλήρωσε ένα εισαγωγικό πρόγραμμα στην Ψυχολογία της Προσωπικής Δόμησης το 1994 και ένα MSc το 1996 συγκρίνοντας την αντίληψη του εαυτού σε ενήλικες και εφήβους που τραυλίζουν βάσει της Ψυχολογίας της Προσωπικής Δόμησης. 
 
Εργάζεται στο Michael Palin Centre από το 2000. Το 2005 απέκτησε ένα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Γνωσιακή Θεραπεία από το Κέντρο Γνωσιακής Θεραπείας της Οξφόρδης. Η Ali ήταν από Κοινού Υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Πληροφόρησης για τον Τραυλισμό. 
 
Ο σκοπός του προγράμματος, που ολοκληρώθηκε το 2010 ήταν να βοηθήσει στη συνειδητοποίηση του τραυλισμού και στην περαιτέρω ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
 
Ο πρόσφατος ρόλος της περιλαμβάνει κλινική δουλειά με όλες τις ηλικίες συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων, διδάσκοντας στην Αγγλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, γράφοντας, κάνοντας κλινικές εποπτείες και συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα. Κάνει παρουσιάσεις τακτικά σε συνέδρια.
 
Τα τελευταία 8 χρόνια, η Ali έχει αναπτύξει και διευθύνει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο Michael Palin Centre. Διαχειρίζεται νέες παραπομπές παιδιών και νεαρών ατόμων στο Κέντρο και προωθεί τις παροχές του Κέντρου στις τοπικές ομάδες και επιτροπές Λογοπεδικών/Λογοθεραπευτών.
 
Ιστορικό του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών
 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (Π.Σ.Λ.) ιδρύθηκε το 1982 και τα μέλη του καλύπτουν όλες σχεδόν τις γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας.
 
Ο Π.Σ.Λ. είναι ο επιστημονικός-συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τους έλληνες λογοπεδικούς (θεραπευτές λόγου, λογοθεραπευτές, λογοπαθολόγους) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Είναι μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Λογοπεδικών και Φωνιάτρων (International Association of Logopedists and Rhoniatrists-IALP). Είναι ιδρυτικό μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOL-LCSTL).
 
Από το 1982 έως σήμερα ο Π.Σ.Λ. σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί:
 
•Προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών του, σεμινάρια που απευθύνονται και σε επαγγελματίες συναφών επιστημών, σεμινάρια για φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων λογοθεραπείας, ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης επαγγελματιών υγείας, επαγγελματιών προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
 
•Πανελλήνια, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις για την ανάπτυξη της επιστήμης της Λογοπεδικής και τη μεταφορά εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων στα μέλη του και σε άλλους επαγγελματίες υγείας.
 
•Μελέτες και έρευνες με σκοπό την παραγωγή επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού υλικού για την ενημέρωση και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, των μελών του, του επιστημονικού κόσμου και του ευρύτερου πληθυσμού στα θέματα της επιστήμης της Λογοπεδικής.