Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Καλοκαίρι και... κατάθλιψη; PDF Εκτύπωση E-mail

summerdepressionΑρθρογράφος: Μαρία Σκαμπαρδώνη


Το καλοκαίρι, η εποχή που αγαπούν και περιμένουν τόσο πολλά άτομα, ήρθε επιτέλους –δυστυχώς και για εμάς που δεν το έχουμε και σε τόσο μεγάλη εκτίμηση. Το καλοκαίρι συνδέεται με την ξεγνοιασιά, τη διασκέδαση, την ξεκούραση και την ανάπαυση περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.


Όμως, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, το καλοκαίρι έχει συνδεθεί με αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ορισμένους ανθρώπους. Είναι γεγονός ότι όσο αγαπητή κι αν είναι η εποχή του καλοκαιριού, αλλά τόσο δύσκολη είναι για πολλούς ανθρώπους.


Είναι γνωστό το φαινόμενο της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής, όταν άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα (αρνητικά κυρίως) μια συγκεκριμένη εποχή. Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το καλοκαίρι υφίσταται σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο.


Ποιοι όμως είναι εκείνοι οι λόγοι που δυσχεραίνουν την ψυχολογία και την ισορροπία πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Γιατί εμφανίζονται σε αυτήν την εποχή αρκετά κρούσματα κατάθλιψης;


Η υπερβολική ζέστη
: Η ζέστη, και μάλιστα όταν βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό, είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστη και αφόρητη για πολλούς ανθρώπους, για τους οποίους η υπερβολική ζέστη κάνει αποπνικτική και εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητά τους. Οι συνέπειες της υπερβολικής ζέστης για παιδιά και για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας έχουν επισημανθεί από γιατρούς άπειρες φορές. Η ζέστη, εκτός από την ψυχολογική επιβάρυνση, δημιουργεί ακόμα και σωματικές παθήσεις, από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύσει ένας άνθρωπος αν εκτεθεί σε αυτή υπερβολικά. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να διαβάσει, να ενημερωθεί και να προστατεύσει την υγεία του.


Οι οικονομικές υποχρεώσεις
: Η καθημερινότητα είναι γεμάτη από οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά το καλοκαίρι η αγωνία αυτή για πολλούς ανθρώπους διογκώνεται, λόγω διακοπών και κοινωνικών υποχρεώσεων. Ναι, το καλοκαίρι προσφέρει ευκαιρίες για διασκέδαση, κοινωνική συναναστροφή, διακοπές, εξόδους και νυχτερινή ζωή και αυτό σε πολλούς ανθρώπους γεννά το άγχος αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, για να καλύψουν όλες τις προαναφερθείσες ανάγκες. Με αποτέλεσμα, όταν τα χρήματα δεν επαρκούν, να γεννάται στον άνθρωπο άγχος. Και το καλοκαίρι ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού είναι μια πολυέξοδη εποχή.


Εξωτερική εμφάνιση
: Το καλοκαίρι έρχεται και επίσημα και οι παραλίες ήδη έχουν γεμίσει λουόμενους. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το σώμα μας αναδεικνύεται περισσότερο και βγαίνουν στην επιφάνεια τα περιττά κιλά και οι ατέλειες που προσπαθούν πολλοί άνθρωποι να κρύψουν όλες τις υπόλοιπες εποχές. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους το άγχος για την εξωτερική τους εμφάνιση και τους οδηγεί στην αγωνιώδη προσπάθεια να χάσουν κιλά, για να βγουν με ένα πιο γυμνασμένο σώμα στην παραλία. Η επιθυμία πολλών ανθρώπων –των πιο ευτραφών τις περισσότερες φορές– να εναρμονιστούν με τα κοινωνικά πρότυπα για την αποδεκτή εξωτερική εμφάνιση, το καλοκαίρι γίνεται περισσότερο εμφανής. Είναι σύνηθες το φαινόμενο άνθρωποι να αποφεύγουν κοινωνικές εκδηλώσεις και συναναστροφές επειδή φοβούνται την έκθεση του σώματός τους.


Ανατροπή της καθημερινότητας
: Πολλοί άνθρωποι, συνηθίζοντας στις δραστηριότητες και το πρόγραμμα της καθημερινότητας, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα νέο πρόγραμμα στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Με αποτέλεσμα πολλοί να γίνουν οκνηροί ή να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.


Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να προστατεύσει τον εαυτό του από την καλοκαιρινή κατάθλιψη;


Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου
: Το καλοκαίρι μάς δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουμε περισσότερο και να ξεφύγουμε, έστω και για λίγο, από το άγχος της καθημερινότητας. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την περίοδο ως μια ευκαιρία να ασχοληθείτε με καινούργιες δραστηριότητες, να δυναμώσετε τη σχέση με τους φίλους σας και την οικογένειά σας, να χαλαρώσετε και να αποτοξινωθείτε από τη φρενίτιδα της καθημερινότητας.


Επαρκής ύπνος
: Ο ύπνος είναι ένας σύμμαχος και μια ασπίδα για την υγεία μας. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Σίγουρα το καλοκαίρι θα μας δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για διασκέδαση, όμως μην οδηγηθείτε στη στέρηση του ύπνου σας, ειδικά του νυχτερινού. Οργανώστε το πρόγραμμά σας, ώστε και να απολαύσετε βόλτες και εξόδους, αλλά και να κοιμηθείτε αρκετά.


Αγαπήστε τον εαυτό σας:
Μη νιώθετε άσχημα ή ντροπή για το σώμα σας, αντιθέτως αγαπήστε το περισσότερο. Είναι ο δικός σας φόβος για την εξωτερική σας εμφάνιση και όχι τόσο η αντιμετώπιση που μπορεί να εισπράξετε από τους άλλους. Μην οδηγηθείτε σε εξαντλητικές δίαιτες, αλλά ακολουθήστε μια πιο προσεγμένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (ειδικά την εποχή του καλοκαιριού υπάρχουν πολλά και γευστικά φρούτα).


Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού
: Αν σας είναι τόσο δύσκολο να διαχειριστείτε το καλοκαίρι, μην ντραπείτε να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.


Η κάθε εποχή έχει κι αυτή τη χάρη της. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε και τα θετικά που μπορεί να υπάρχουν και ας μη δίνουμε συνεχώς έμφαση στα αρνητικά (ξέρω, είναι δύσκολο, και για εμένα ακόμα περισσότερο). Μία εποχή είναι και αυτή, θα περάσει!


www.e-psychology.gr