Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Πώς να ισορροπήσεις τη ζωή σου μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός PDF Εκτύπωση E-mail
howtoregainbalanceinlifeparttwoΜέρος Β’
 
13. Ενδυνάμωσε τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που σε αγαπούν
 
Ένας τρόπος για να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι πραγματικά δίπλα μας είναι όταν συμβαίνει κάτι που μας αναστατώνει τη ζωή. Όταν όλα καταρρέουν, παρατήρησε ποιοι στέκονται πραγματικά δίπλα σου. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για σένα. Και δεν υπάρχει άλλος χρόνος παρά μόνο το παρόν για να τους εκτιμήσεις για ό,τι αξίζουν.
 
 
14. Σπάσε το μοτίβο που επαναλαμβάνεται
 
Το παρελθόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ιστορία που επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας και επιτρέποντας στον εαυτό μας να το κατανοήσει αυτό είναι κάτι απίστευτα απελευθερωτικό. Κατάγραψε τις παρελθοντικές σου εμπειρίες μέχρι να είσαι σε θέση να φτάσεις σε μια νέα επίγνωση του γιατί τα πράγματα συνέβησαν με τον τρόπο που συνέβησαν. Μάθε να εντοπίζεις τις ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη μέσα από την αποδόμηση του παρελθόντος σου και μετά προχώρα μπροστά με αυτές τις ευκαιρίες κοντά στην καρδιά σου.
 
15. Μάθε κάτι καινούριο
 
Αυτό που γνωρίζουμε αλλάζει το τοπίο αυτού που είμαστε. Προσθέτοντας στην εσωτερική σου βάση δεδομένων της γνώσης, επεκτείνεις τους ορίζοντές σου και υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις και περισσότεροι τρόποι να αλλάξει η κοσμοθεωρία σου και ο τρόπος σκέψης σου.
 
16. Κάνε έναν προϋπολογισμό και μείνε σε αυτόν
 
Είναι δύσκολο να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου όταν τα οικονομικά σου είναι εκτός ελέγχου. Ερχόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο με τις καταναλωτικές μας συνήθειες, δίνουμε στον εαυτό μας μια ευκαιρία να τις διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από το να μάθουμε να ζούμε εντός των ορίων των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
 
17. Εγκατάστησε μια υγιή πηγή επικύρωσης
 
Αν και όλοι μας προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί και ανεξάρτητοι ενήλικες στην καθημερινότητά μας, όλοι ωστόσο χρειαζόμαστε αγάπη και τρυφερότητα. Βρίσκοντας έναν φίλο ή έναν σύντροφο που είναι πρόθυμος να σου υπενθυμίζει πόσο υπέροχος και ξεχωριστός είσαι όταν εσύ μπορεί να το ξεχνάς, μπορεί να είναι αυτό που θα σε κρατά τις άσχημες μέρες. Η επικύρωση δεν είναι τοξική όταν την αναζητάς στα σωστά μέρη.
 
18. Επένδυσε στη διαδικασία της αλλαγής, όχι στο αποτέλεσμα
 
Πολύ συχνά εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σε μελλοντικά επιτεύγματα που μπορεί και να μην πραγματοποιηθούν ποτέ. Αντί να πεις στον εαυτό σου «Θα γίνω ευτυχισμένος όταν…», μάθε να βρίσκεις χαρά στην απλή διαδικασία βελτίωσης του εαυτού σου. Νιώσε περήφανος για το γεγονός ότι κάνεις αλλαγές για τον εαυτό σου αντί να εναποθέτεις την ευτυχία σου στο αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών.
 
19. Μάθε μια νέα γλώσσα
 
Το να μάθεις μια νέα γλώσσα μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους διαθέσιμους τρόπους να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω –ένας κόσμος που λειτουργεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από τον δικό σου. Η αφοσίωσή σου στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αποδεικνύει ότι θα μπορούσες να υιοθετήσεις και να προσαρμοστείς σε μία από αυτές τις άλλες πραγματικότητες αν θα το ήθελες, το οποίο, κατά συνέπεια, από μόνο του μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ηττημένος από τον εαυτό σου.
 
20. Μάθε να φεύγεις μακριά
 
Ίσως το μόνο πιο σημαντικό βήμα για να ανακτήσεις τον έλεγχο στη ζωή σου είναι να μάθεις να φεύγεις μακριά από τις καταστάσεις που σε κρατούν πίσω. Απαιτεί απίστευτο θάρρος το να ξεφεύγεις από κάτι που σου είναι γνωστό και οικείο. Αλλά παράλληλα αυτό σου δίνει μια απίστευτη ευκαιρία να ξεκινήσεις από την αρχή με τον τρόπο που πάντα ήθελες και ονειρευόσουν.
 
21. Άφησε τον εαυτό σου να γίνει πιο χαρούμενος από αυτό που έχεις συνηθίσει
 
Πολύ συχνά σαμποτάρουμε οι ίδιοι την ευτυχία μας λόγω μιας απροθυμίας να την εμπιστευτούμε. Πρέπει να αρχίσουμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αφήσει κατά μέρος την ενοχή και την αυτοαμφισβήτηση και να αρχίσει την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν. Ακόμη κι αν νιώθουμε στην αρχή λίγο έξω από τα νερά μας.
 
22. Θέσε και επίβαλε τα όριά σου
 
Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω οι οποίοι είναι πρόθυμοι να «κλέψουν» λίγη από τη χαρά σου σε αντάλλαγμα μίας δόσης της τοξικότητάς τους. Και ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι δεν μπορούμε να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τον εαυτό τους. Πρέπει να μάθουμε να θέτουμε σαφή όρια αν δεν θέλουμε να «πνιγούμε» μαζί τους. Ακόμα κι όταν πρόκειται για ανθρώπους που αγαπάμε.
 
23. Κόψε μια κακή συνήθεια για 100 μέρες
 
Η ιδέα του να μην πιούμε ποτέ ξανά αλκοόλ, να μην καπνίσουμε ή να μην ξαναφάμε junk φαγητό είναι αρκετά τρομακτική για πολλούς από εμάς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πριν καν αρχίσουμε. Αντί να το σκεφτείς με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να διακόψεις μια κακιά συνήθεια για 100 μέρες. Είναι αρκετό διάστημα για να μπορέσεις να δεις τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειάς σου αλλά και ένα σύντομο διάστημα για να δεις το τέλος αυτής της συνήθειας να πλησιάζει. Και ποιος ξέρει; Ίσως από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις πόσο υπέροχα νιώθεις χωρίς κάποιο από τα πάθη σου, θα μετατρέψεις αυτήν την προσπάθεια σε έναν μόνιμο τρόπο ζωής.
 
24. Προσπάθησε να κάνεις κάτι που πραγματικά σε τρομάζει
 
Δεν υπάρχει τίποτα που να ενισχύει την αυτοπεποίθηση περισσότερο από το να ξεπερνάς τους φόβους σου. Όταν νιώθεις πεσμένος, προκάλεσε εσκεμμένα τον εαυτό σου να κάνει κάτι που πάντα φοβόταν. Παρ’ όλο που μπορεί να φαίνεται κάπως γελοία η χρονική στιγμή για κάτι τέτοιο, η δύναμη και η αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας που θα προκύψουν από την κατάκτηση του αντικειμένου του φόβου σου, θα σε εξελίξουν περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς.
 
25. Κοίτα πόσο μακριά έχεις φτάσει
 
Κοίτα προς τα πίσω το άτομο που ήταν κάποτε τόσο χαμένο και μετά κοίτα ποιος έγινες από τότε. Μπορεί να μην έχεις φτάσει ακόμα εκεί που θα ήθελες, αλλά είσαι στον δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα είσαι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ήσουν τότε.
 
26. Συγχώρεσε τους άλλους. Συγχώρεσε τον εαυτό σου
 
Μην επιτρέπεις στον θυμό ή στον φόβο να σε κρατούν παγιδευμένο σε ένα καταστροφικό παρελθόν. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να συγχωρέσει εκείνους που σε πλήγωσαν, να συγχωρέσει τις αδικίες και να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για όλα τα λάθη του μέχρι να φτάσει στη λύτρωση. Συγχώρεσε όχι για να ανακουφίσεις τους άλλους από την ευθύνη, αλλά για να επιτρέψεις επιτέλους στον εαυτό σου την ελευθερία και τον χώρο να προχωρήσει. Και να πάρεις τη ζωή που σου αξίζει πίσω.
 

Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος