Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Πώς να ισορροπήσεις τη ζωή σου μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός PDF Εκτύπωση E-mail
howtoregainbalanceinlifeΜέρος Α’
 
Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, όσο δυνατός κι αν είναι, σε κάποια φάση της ζωής του. Μπορεί να περάσουμε φάσεις που να νιώθουμε πολύ πληγωμένοι. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Λόγω χωρισμού, συναισθηματικών προβλημάτων, πένθους, οικονομικών προβλημάτων, προβλημάτων υγείας κ.ά.

Η λίστα των λόγων που μπορεί να μας φέρουν σε αυτό το σημείο είναι τεράστια και προσωπική για τον καθέναν από εμάς. Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

Είμαστε όλοι περισσότερο από ικανοί να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας όταν η ζωή μας ρίχνει κάτω. Χρειάζεται μόνο συγκέντρωση και πρόθεση να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε με έναν σκοπό αντί να αφήνουμε τη ζωή να μας πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος.

Ακολουθούν κάποιες ιδέες που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακόμα που έχει βρει ο καθένας από εμάς:
 

1. Απόκτησε καλή φυσική κατάσταση

Το δυνατό σώμα με το δυνατό πνεύμα πηγαίνουν χέρι-χέρι. Ξέχνα μόνο το πώς η συστηματική άσκηση σε κάνει να δείχνεις και ξεκίνα να εστιάζεις στο πώς σε κάνει να νιώθεις. Εστίασε στην αντοχή, στην αφοσίωση και στη δομή που φέρνει στο μυαλό σου και στον τρόπο που σκέφτεσαι. Με την αξιοποίηση της φυσικής σου δύναμης, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι ικανός για πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.

2. Εστίασε στη φροντίδα του εαυτού σου

Όταν είμαστε άρρωστοι, παίρνουμε συγκεκριμένη φροντίδα για να αναρρώσουμε, ακόμα κι αν αυτό προσωρινά εμποδίζει την παραγωγικότητά μας. Όταν υποφέρουμε συναισθηματικά, θα πρέπει να αναλάβουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας με έναν αντίστοιχο τρόπο. Κάνοντας την προσωπική μας φροντίδα προτεραιότητα, θέτουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση ταχύτερης και λιγότερο επώδυνης ανάκαμψης.

3. Θρέψε το σώμα σου

Ακόμα και οι πιο υγιείς από εμάς δεν τρέφονται πάντα σωστά για το σώμα τους. Έτσι, για έναν μήνα προσπάθησε να κάνεις αυτό. Φάε τις σωστές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών και κρέατος. Παρατήρησε τις αλλαγές στα επίπεδα της ενέργειάς σου και στο μυαλό σου και μετά προσπάθησέ το ξανά για τον επόμενο μήνα.

4. Κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα

Αφιέρωσε ένα σαββατοκύριακο στο καθάρισμα του σπιτιού σου με έναν τρόπο που δεν έχεις ξανακάνει πριν. Απαλλάξου απ’ ό,τι δεν χρησιμοποιείς πλέον και οργάνωσε το σπίτι σου με έναν τρόπο που θα είναι ανανεωτικός για σένα. Όταν το περιβάλλον μας είναι τακτοποιημένο, είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε και το μυαλό μας έτσι.

5. Πες την ιστορία σου

Να είσαι ειλικρινής για το παρελθόν σου. Μοιράσου τον πόνο για ό,τι σου συνέβη και επίτρεψε στη δύναμή σου να προχωρήσεις, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλους ανθρώπους. Μην κρύψεις και μην υποβαθμίσεις ό,τι είναι σημαντικό για σένα. 
 
6. Ταξίδεψε

Επίτρεψε στον εαυτό σου να πάρει μία μέρα, μία εβδομάδα ή έναν μήνα, αν είναι δυνατόν, ώστε να ξεφύγεις από το συνηθισμένο σου περιβάλλον και καλωσόρισε τον κόσμο που βρίσκεται έξω από την πόρτα σου. Μερικές φορές μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας είναι τόσο απλή όσο μια αλλαγή στο σκηνικό που μας περιβάλλει, και το να είσαι μακριά από το σπίτι σου, σου προσφέρει το χώρο, την ελευθερία και την ηρεμία να θεραπευτείς με τους δικούς σου όρους.

7. Άλλαξε την εμφάνισή σου

Μερικές φορές χρειαζόμαστε μια εσκεμμένη εξωτερική αλλαγή που θα αντανακλά μια πιο λεπτή εσωτερική αλλαγή. Αλλάζοντας τα μαλλιά σου ή το στυλ σου, καλωσορίζεις την αλλαγή στη ζωή σου και αναγνωρίζεις ότι μπορεί η αλλαγή να είναι κάτι καλό.

8. Σταμάτα ό,τι δεν δουλεύει σε σένα

Όταν η ζωή μας βρίσκεται σε χάος, παραδόξως έχουμε μια ιδανική ευκαιρία να ξεκινήσουμε από την αρχή. Χρησιμοποίησε την κακή τύχη ως τη δικαιολογία που περίμενες για να αποχωρήσεις από τη δουλειά που μισείς, την τοξική σου σχέση ή αυτό που σε δεσμεύει και σε κάνει δυστυχισμένο. Αν πρόκειται να αναγκαστείς να ξεκινήσεις από την αρχή, ίσως και να το κάνεις με τον σωστό τρόπο αυτή τη φορά.

9. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να προχωρήσει

Δε χρειάζεται καθετί που μας συμβαίνει να έχει ένα νόημα ή ένα μάθημα. Αν το παρελθόν σου δεν σε εξυπηρετεί πια, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να το αφήσει πίσω και να προχωρήσει, ξεχνώντας τον πόνο που σε κρατά πίσω. Σκεπτόμενος την ιστορία σου δεν χρειάζεται να δίνεις έμφαση σε ό,τι σε κάνει να νιώθεις «μικρός».

10. Συνδέσου με ανθρώπους που έχουν περάσει κάτι παρόμοιο

Αναζήτησε την επκοινωνία, την παρέα και την παρηγοριά σε εκείνους που καταλαβαίνουν τι έχεις περάσει. Διάβασε τις ιστορίες τους, κράτησε τη σοφία που έχουν αποκομίσει και χρησιμοποίησέ τη σαν μια σταθερή και διάχυτη υπενθύμιση του ότι δεν είσαι ποτέ μόνος.

11. Αποσυνδέσου για μία ολόκληρη εβδομάδα

Αν είσαι σε θέση να το πραγματοποιήσεις, πάρε μία ολόκληρη εβδομάδα από τη ζωή σου και πέρασέ την έξω από το σπίτι, κάπου όπου οι ενημερώσεις του λογαριασμού σου στο facebook δε θα μπορούν να σε φτάσουν. Μερικές φορές χρειάζεται μα αποσυνδεθούμε από την καθημερινότητά μας για να διαπιστώσουμε πόσο ασήμαντες είναι οι περισσότερες από τις ανησυχίες μας και πόσο ικανοί είμαστε να υπάρξουμε έξω από αυτές. 

12. Προσκάλεσε νέους ανθρώπους στη ζωή σου

Η θετική επίδραση που μπορούμε να προσφέρουμε οι άνθρωποι, ο ένας στον άλλον, είναι ανυπολόγιστη. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε από την τοξικότητα προηγούμενων σχέσεων είναι να επιτρέψουμε στην ομορφιά νέων να ανθίσει. Όλοι καταλήγουμε να σκεφτόμαστε, να συμπεριφερόμαστε και να είμαστε όπως οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας μαζί τους. Διάλεξε λοιπόν εκείνους που σε κάνουν να θέλεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου! 
 

Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος