Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Η αξία του εθελοντισμού ως πηγή ευδαιμονίας και αλλαγής PDF Εκτύπωση E-mail
volunteerismΕδώ και αρκετά χρόνια, αναζητούσα να ενταχθώ σε κάποια εθελοντική δράση που θα με ενέπνεε με το έργο της, που θα μπορούσα να συνεισφέρω. Τον Ιούνιο του 2015, το φεστιβάλ ευ ζην αναζητούσε εθελοντές. Χωρίς δεύτερη σκέψη συμπλήρωσα τη φόρμα. Κάθε πρώτη Κυριακή του Ιούνη γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα επιζώντων καρκίνου. Έτσι, η ημέρα της μεγάλης γιορτής ευεξίας, αθλητισμού, ομιλιών και άλλων δράσεων, με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες για ποιοτικότερη και με νόημα ζωή, έφτασε και… βρέθηκα να στύβω χυμούς για τους αθλητές και τους επισκέπτες!
 
Δεν μπορώ να περιγράψω το αίσθημα χαράς, ευτυχίας και πληρότητας που βίωσα εκείνη την ημέρα, αλλά και τον απόηχο που είχε κατόπιν της λήξης… Κάποια συναισθήματα απλώς φωλιάζουν τόσο ζεστά μέσα στην καρδιά και στον νου, που σου θυμίζουν πόσο ουσιαστικό είναι να βλέπουμε το «εμείς» και όχι μόνο το «εγώ». Φανερώνουν ότι η ανθρώπινη φύση έχει και μια ευγενική πλευρά, υπογραμμίζοντας την ευγένεια προς την ύπαρξη του άλλου, ως ιδιαίτερη αρετή.
 
Έτσι, ξεκίνησε αυτό το προσωπικό οδοιπορικό προς τη συνεισφορά και με χαρά αντίκρισα και άλλους ανθρώπους, καθημερινούς σαν και μένα, που αναζητούσαν απλώς να προσφέρουν αμερόληπτα και να συνυπάρξουν με άλλα δρώντα άτομα. Όλη αυτή η θετική αύρα, τα χαμόγελα, η ανθρώπινη, ζεστή συμπεριφορά με έκανε να αναρωτιέμαι: είναι τυχαίο που συμβαίνει τώρα; Η οικονομική κρίση που διανύουμε, τελικά μας «ταρακουνάει» σε επίπεδο αξιών; Συμβάλλει στο να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους από την απληστία και το εγώ στη δοτικότητα, την ουσία και το εμείς;
 
Τελικά, μήπως στις δύσκολες καταστάσεις, αναγνωρίζονται οι αρετές της αγάπης, της συγχώρεσης, της δικαιοσύνης, της προσαρμοστικότητας, της κατανόησης; Η συνεκτικότητα αποτελεί την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση στα ζητήματα κρίσεων, και τελικά μήπως είναι μια έμφυτη αξία της ανθρώπινης φύσης;
 
Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ ανακαλύπτω και συναντώ ανθρώπους, διαφορετικής ηλικίας, που συμμετέχουν ή που ψάχνουν για να συμμετέχουν, να ενισχύουν με αγάπη, με χρόνο, με συνεισφορά.
 
Ψάχνοντας να βρω στατιστικά στοιχεία που να πιστοποιούν ή να επαληθεύουν την τάση αυτή, βρήκα τα ακόλουθα: Σε πρόσφατη μελέτη, με τίτλο “Volunteering in the European Union”, η Ελλάδα έλαβε τη χαμηλότερη θέση στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, με αναλογική συμμετοχή του πληθυσμού σε εθελοντικές δραστηριότητες μικρότερη του 10%. Κατά το 2012, ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε μητρώα Ελλήνων εθελοντών ανερχόταν σε περίπου 30.000 με 32.000 (τριπλάσιος σε άλλα κράτη-μέλη).
 
Οι Έλληνες, γενικώς, παρουσιάζουμε το πιο χαμηλό ποσοστό εθελοντισμού, ωστόσο από τότε η τάση φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Σημαντική αύξηση κατά 44% της συμμετοχής πολιτών σε εθελοντικές πρωτοβουλίες μετά την κρίση καταγράφει έρευνα κοινής γνώμης που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, το Human Grid, μια πρωτοβουλία του TEDxAthens.
 
Η κοινωνική οικονομία ανθίζει στις μέρες μας και τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα ενταχθεί δυναμικότερα στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς θα αποτελέσει παράδειγμα εργασιακής και κοινωνικής δομής που δεν επιβάλλεται, αλλά που επιλέγεται από τα νοήμονα δρώντα άτομα της κοινωνίας μας, με στόχο να δημιουργηθεί αξία στην κοινωνία.
 
Παράγω αξία δεν σημαίνει μόνο οικονομική αξία, αλλά αξία ως έννοια πολυδιάστατη: κοινωνική, ευαισθητοποίησης, προσφοράς, συνεισφοράς, αλληλεγγύης. Αξία να μοιράζομαι και να συμμετέχω σε ενέργειες και δράσεις που αφήνουν ένα αποτύπωμα μέσα από την κοινωνική ματιά και τη συν-δημιουργία!
 
Είμαστε όλοι ένα μαζί και προχωράμε με έμπνευση, με αγάπη με συνεισφορά! Η έμπνευση δεν είναι μόνο ατομική. Είναι μια ομαδική διαδικασία. Είναι να αφήνω τον εαυτό μου, τους φόβους μου, τους εγωισμούς μου, τους περιορισμούς μου στην άκρη και να δοκιμάζομαι, να αφήνομαι στον άλλο, στην ομάδα, να αφήνομαι με ψυχή και πνεύμα σε αυτό που δημιουργείται, που σμιλεύεται, κι αυτό γιατί συν-δημιουργείται!
 
Πηγές: news247.gr, www.lifo.gr
 
 
Κλαίρη Βενετσανάκου
Οργανωτική ψυχολόγος