Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
10 πρακτικοί τρόποι να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία PDF Εκτύπωση E-mail
tenroadstoahealthylifeparttwoΒ’ μέρος
 
5. Διατήρησε επαφή
 
Ένα ισχυρό υποστηρικτικό περιβάλλον, οικογενειακό και φιλικό, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα άγχη της ζωής. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ασφάλεια με τη φροντίδα τους και να σας προσφέρουν διαφορετικές οπτικές γωνίες σε σχέση με ό,τι συμβαίνει μέσα στο δικό σας κεφάλι. Μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενεργοποιημένοι και να λύσετε πρακτικά προβλήματα.
 

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να έρθετε σε επαφή με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Κάντε μία κλήση, αφήστε τους ένα σημείωμα ή επικοινωνήστε μέσω διαδικτύου. Κρατήστε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αξίζει να ασχολείστε με σχέσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν. Από την άλλη πλευρά, αν νιώθετε ότι κάποιος γύρω σας βλάπτει την ψυχική σας υγεία, ίσως είναι καλύτερα να κάνετε ένα διάλειμμα από τη σχέση μαζί του ή να την τερματίσετε εντελώς. Η συμβουλευτική για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τα συναισθήματά σας αν δυσκολεύεστε προς αυτή την κατεύθυνση. 

6. Ζήτα βοήθεια
 
Κανείς μας δεν είναι υπεράνθρωπος. Όλοι μερικές φορές κουραζόμαστε ή συγκλονιζόμαστε από το πώς νιώθουμε ή όταν όλα πηγαίνουν στραβά. Αν τα πράγματα είναι δύσκολα και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, ζητήστε βοήθεια. Η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας μπορεί να είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουν πρακτική βοήθεια ή να σας ακούσουν, κάποιες φορές όμως η βοήθεια ενός ειδικού είναι περισσότερο βοηθητική. Μπορείτε να καταλάβετε πότε είναι η στιγμή να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού όταν η διάθεσή σας επηρεάζεται για αρκετές εβδομάδες, όταν έχετε σταματήσει να προχωράτε στη ζωή σας και όταν όλο αυτό έχει μία επίδραση στη δική σας λειτουργικότητα αλλά και σε αυτή των ανθρώπων με τους οποίους έρχεστε σε επαφή και συνεργάζεστε. 
 
7. Κάνε ένα διάλειμμα
 
Μία αλλαγή σκηνικού ή μία αλλαγή στο ρυθμό είναι καλή για την ψυχική σας υγεία. Μπορεί να είναι μία πεντάλεπτη παύση από την καθαριότητα της κουζίνας, ένα  μισάωρο διάλειμμα για φαγητό στη δουλειά ή ένα σαββατοκύριακο εξερεύνησης σε ένα νέο μέρος. Λίγα λεπτά είναι αρκετά να μας αποσυμπιέσουν. Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Μπορεί να είναι ένας χρόνος όπου δεν θα κάνετε πολλά. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και χαλαρώστε. Δοκιμάστε yoga ή διαλογισμό. Αφουγκραστείτε το σώμα σας. Αν είστε πραγματικά κουρασμένοι, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κοιμηθεί. Χωρίς καλό ύπνο, η ψυχική μας υγεία υποφέρει και η συγκέντρωσή μας παίρνει τον κατήφορο. Μερικές φορές ο κόσμος μπορεί να περιμένει.
 
8. Κάνε κάτι στο οποίο είσαι καλός
 
Τι σας αρέσει να κάνετε; Τι σας άρεσε να κάνετε στο παρελθόν; Τι δραστηριότητες μπορούν να σας απορροφήσουν; Το να διασκεδάζετε σας βοηθά να νικήσετε το άγχος. Επιδιδόμενοι σε μία δραστηριότητα που απολαμβάνετε σημαίνει ότι είστε καλοί σε αυτήν και όταν κανείς επιτυγχάνει κάτι ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Η επικέντρωση σε ένα χόμπι όπως η κηπουρική ή τα σταυρόλεξα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχάσετε για λίγο τις ανησυχίες σας και να αλλάξετε τη διάθεσή σας. 
 
9. Αποδέξου ποιος είσαι
 
Μερικοί από μας κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους να γελούν, κάποιοι είναι καλοί στα μαθηματικά, άλλοι μαγειρεύουν φανταστικά πιάτα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Είναι πιο υγιές να αποδεχτεί κανείς ότι είναι μοναδικός από το εύχεται να ήταν σαν κάποιον άλλο. Το να νιώθει κανείς καλά με τον εαυτό του ενισχύει την αυτοπεποίθησή του στο να μάθει νέες δεξιότητες, να επισκεφθεί νέους τόπους και να κάνει νέους φίλους. Η θετική αυτοεκτίμηση μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε όταν η ζωή παίρνει μία δύσκολη πορεία. Να είστε περήφανοι για το ποιοι είστε. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε σε τι δεν είστε καλοί αλλά εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε καλά. Δουλέψτε παρόλα αυτά κάποια πράγματα στον εαυτό σας που ακόμα επιθυμείτε να αλλάξετε, αναρωτηθείτε όμως αν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές. Αν ναι, τότε δουλέψτε προς την αλλαγή με μικρά βήματα.
 
10. Δείξε ενδιαφέρον για τους γύρω σου
 
Το να νοιάζεται κανείς για τους άλλους είναι συχνά πολύ σημαντικό ώστε  να κρατά στενές τις σχέσεις του με τους ανθρώπους και μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά με τους άλλους. Γιατί δεν μοιράζεστε τις δεξιότητές σας πιο ευρέως μέσω εθελοντισμού σε μία τοπική φιλανθρωπική οργάνωση; Το να βοηθάμε όπως μπορούμε τους άλλους μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χρήσιμοι και άξιοι και συνακόλουθα να αυξηθεί και πάλι η αυτοπεποίθησή μας. Μας βοηθά επίσης στο να βλέπουμε τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία.  Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε το δικό μας πρόβλημα πιο ψύχραιμα και ρεαλιστικά. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευεξία μας, να δομήσει την καθημερινότητά μας και να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με άλλους  ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι επίσης κάνουν φίλους κουβεντιάζοντας με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων στις καθιερωμένες τους βόλτες με τα κατοικίδιά τους. Ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και ζώου μπορεί να είσαι τόσο δυνατός όσο και μεταξύ ανθρώπων.
 
 
Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος