Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Το στρες της οικονομικής κρίσης PDF Εκτύπωση E-mail

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει αγγίξει κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, με αντίκτυπο το έντονο ψυχολογικό στρες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες φαίνεται να αγχώνονται περισσότερο από τους άνδρες για τα καθημερινά ζητήματα, όπως η σταθερότητα στα επαγγελματικά, τα προβλήματα υγείας κ.λπ.

Κακά τα ψέματα, τα χρήματα λειτουργούν πάντα σαν ένα «δίχτυ ασφαλείας» για όλους μας και ακόμα και αν μας απογοητεύουν οι φίλοι, οι σύντροφοι και οι συνάδελφοί μας, αν έχουμε χρήματα, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να «ξεσκάσουμε», να ψωνίσουμε, να βγούμε, να ξεχαστούμε.

 

Σήμερα, όμως, αυτό το «δίχτυ» έχει χαθεί κάτω από τα πόδια μας και όλο και περισσότερο νιώθουμε το χάος να απλώνεται μπροστά μας. Η λέξη «ασφάλεια» τείνει να εξαφανιστεί από την καθημερινότητά μας. Τι κάνουμε λοιπόν; Παραδινόμαστε στην «άβυσσο» της οικονομικής κρίσης ή βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουμε το άγχος, το στρες, τις απογοητεύσεις; Αν το ψάξουμε, θα δούμε ότι η ζωή είναι γεμάτη λύσεις σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει και μπορούμε να ανακαλύψουμε σπουδαία «αγχολυτικά» εκεί που δεν το φανταζόμασταν! Προτείνουμε, λοιπόν, μερικούς απλούς, διαφορετικούς τρόπους για να διαχειριζόμαστε το άγχος μας και να αντιμετωπίζουμε πιο θετικά την καθημερινότητά μας:

Ύπνωση
Μπορεί να ακούγεται εκκεντρικό, αλλά η ύπνωση βρίσκεται πολύ κοντά στο διαλογισμό και μπορεί να μας βοηθήσει πολύ να λύσουμε εις βάθος το πρόβλημα του άγχους στη ζωή μας. Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι κατέφευγαν στην ύπνωση για να κόψουν το κάπνισμα και να χάσουν βάρος, καθώς με αυτή τη μέθοδο, το άτομο χαλαρώνει, απορροφάται στις δικές του εωτερικές σκέψεις, μαθαίνει να δέχεται παραδοχές διαφορετικές και να αλλάζει τις πεποιθήσεις που έχει για κάποια πράγματα και τη γενικότερη θεώρηση της πραγματικότητάς του. Έτσι μπορεί να μη γίνουν πιο πλούσιοι, αλλά θα νιώσουν σίγουρα πιο ικανοποιημένοι με τα χρήματα που ήδη έχουν.

Μικρές καθημερινές «απολαύσεις»
Ακόμα και αν τα οικονομικά μας είναι πολύ επιβαρυμένα, μπορούμε να τα προγραμματίσουμε έτσι ώστε στον ημερήσιο προϋπολογισμό μας να περιλαμβάνουμε μικρά δωράκια – απολαύσεις που μας αρέσουν και μας ευχαριστούν, για να ανεβάζουμε τη διάθεσή μας και να διατηρούμε το ηθικό μας υψηλό. Μπορούμε, για παράδειγμα, να απολαύσουμε ένα φαγητό ή γλυκό που μας αρέσει, να πάμε σε μια έκθεση, να κάνουμε μια βόλτα στα μαγαζιά, να αγοράσουμε ένα ενδιαφέρον βιβλίο, να κάνουμε γενικά πράγματα με χαμηλό κόστος, που είναι όμως πολύτιμα για την ψυχολογική και συναισθηματική μας ισορροπία.

Φροντίδα στους φίλους μας
Πώς σας φαίνεται η ιδέα να κάνετε μανικιούρ σε μια φίλη σας ή να προσφέρετε ένα απολαυστικό μασάζ στο σύντροφό σας; Όλη αυτή η διαδικασία της προσφοράς δε θα μειώσει μόνο το στρες του άλλου, αλλά κυρίως το δικό σας, μιας και, σύμφωνα με έρευνες, αυτός που ωφελείται περισσότερο είναι αυτός που προσφέρει τη φροντίδα παρά αυτός που τη δέχεται. Ούτως ή άλλως, παραμένει ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να αποβάλλουμε οτιδήποτε μας αγχώνει και μας δημιουργεί κούραση και ένταση.

Πλέξιμο
Μπορεί να ακούγεται αστείο, ίσως και γραφικό, αλλά μη βιαστείτε να το καταδικάσετε ως οπισθοδρομικό. Έχει παρατηρηθεί ότι η επαναλαμβανόμενη κίνηση και η συγκέντρωση που απαιτεί η διαδικασία του πλεξίματος, προκαλεί τέτοια ηρεμία και χαλάρωση που προσομοιάζει στο διαλογισμό, μειώνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Λέγεται, μάλιστα, ότι προστατεύει τους ανθρώπους άνω των 65 ετών από τη γεροντική άνοια.

Ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης συμβαίνει να ταυτίζουμε τη γενικότερη αποτυχία με τις προσωπικές μας ατυχίες, με αποτέλεσμα πολλοί να παθαίνουν κατάθλιψη και νευρικό κλονισμό. Είναι να σημαντικό να δει κανείς ρεαλιστικά τα πράγματα και να τα τοποθετήσει στις σωστές τους διαστάσεις. Το γεγονός ότι χάσαμε τη δουλειά μας ή ότι δεν μπορούμε να βρούμε εργασία, καλό είναι σε τέτοιες περιόδους να το εντάξουμε σε ευρύτερα πλαίσια και να το αντιμετωπίζουμε περισσότερο σαν δυσλειτουργία του ευρύτερου κοινωνικού συστήματος και όχι σαν προσωπική μας αποτυχία.

Βασιλική Σιγαλού