Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish
Διαφήμιση

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletter



Διαφήμιση
Η Γλυφάδα απέκτησε έναν παιδικό σταθμό με σύγχρονο design PDF Εκτύπωση E-mail

paidikosglyfadaklabTo αρχιτεκτονικό γραφείο KLab Architecture δημιούργησε έναν ιδιαίτερο χώρο που ανατρέπει την εικόνα των δημόσιων κτιρίων


Το αρχιτεκτονικό γραφείο KLab Architecture παρουσίασε το τελευταίο του έργο που είναι ένας παιδικός σταθμός στη Γλυφάδα της Αθήνας. Και αν κανείς αναρωτιέται τι μπορεί να προσφέρει η αρχιτεκτονική σε έναν τέτοιο χώρο και πώς μπορεί ένας παιδικός σταθμός να αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο σχεδιαστικά, τότε σίγουρα το έργο αυτό θα φωτίσει μια νέα πτυχή για την πολύπλευρη εφαρμογή του design.

 
«Η μελέτη και υλοποίηση δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα είναι προβληματική. Ο τρόπος ανάθεσης, αλλά και η ελλιπής ανάδειξη του αρχιτέκτονα ως του κεντρικού άξονα από την αρχή ως το τέλος της κατασκευής δημιούργησαν μία δημόσια αρχιτεκτονική που τα τελευταία χρόνια είναι χωρίς ταυτότητα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτό το δημόσιο έργο ήταν να σπάσουμε και να αλλάξουμε αυτή την αλληλουχία ενεργειών και να αποκαταστήσουμε το ρόλο του αρχιτέκτονα ως βασικού συντελεστή στη δημιουργία του νέου αυτού κτιρίου. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάστηκε επιμονή, υπομονή και ατελείωτες συζητήσεις και συνεννοήσεις με τον Δήμαρχο κυρίως και τον εργολάβο δευτερευόντως», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος του KLab Architecture.

 

Μία δεύτερη πρόκληση είναι η ανάδειξη ενός νέου τύπου κατασκευής που και αυτός έχει αρχιτεκτονικά πληγεί στη χώρα μας, την προκατασκευή. Η όλη κατασκευή μεταφέρθηκε από το εργοστάσιο παραγωγής της και ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου ήταν 6 μήνες. Η προκατασκευή που ήταν ορισμένη από τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού καθόρισε σημαντικά και τη μορφή του κτιρίου αφού το βασικό module έπρεπε να μεταφέρεται με νταλίκα.


Η κεντρική ιδέα είναι ο παιδικός σταθμός να αναφερθεί στη κλίμακα των χρηστών του και να απαραγάγει ένα μοντέλο αστικού χωριού. Η βασική κλίμακα είναι το αρχέτυπο σχέδιο της κατοικίας στα μάτια ενός παιδιού και η επανάληψή του όρισε τις νέες μονάδες όπως της αίθουσας που αποτελείται από 3 module, ή τελικά και του συνόλου του παιδικού σταθμού.

Ο διαγωνισμός είχε απαραίτητα ισόγεια δομή, προκατασκευή και κάλυψη ίση με τη δόμηση. Οι περιορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι εσωτερικά στο σταθμό είναι απόρροια αυτών των διατάξεων.


«Μας ενδιέφερε να αλλάξουμε και τη δομή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά εκεί καθώς και με το πλήθος των υπερβολικών κατά τη γνώμη μας κανονισμών για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών βρήκαμε σθεναρή αντίσταση κυρίως από τους εκπαιδευτικούς φορείς του δήμου.


Ο παιδικός σταθμός σχεδιάστηκε με τη λογική όλες οι αίθουσες να έχουν τρεις ελεύθερες πλευρές και συνεπώς η διάταξη γίνεται γύρω από μία κεντρική αυλή, αλλά διαμορφώνεται και με μικρότερα αίθρια που δημιουργούν εσωτερικές θεάσεις από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

Υπήρξε προσπάθεια ώστε απλά υλικά και κοινοί τρόποι κατασκευής να δημιουργήσουν μία πιο ιδιαίτερη κατασκευή που θα είχε μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν με 10 εκ. πάχος έτσι ώστε να έχουμε παραπάνω χώρο εσωτερικά, ζητούμενο από την εξαιρετικά ασφυκτική κάλυψη. Οι εξωτερικοί τοίχοι και οι στέγες έχουν επικαλυφθεί με εξωτερική μόνωση, μία σχετικά τολμηρή ιδέα αφού δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και την κατασκευή περγκολών από κόντρα πλακέ θαλάσσης και φυσικά με τη διάταξη των ανοιγμάτων η κατασκευή είναι βιοκλιματική δημιουργώντας συνθήκες άνεσης για τις δραστηριότητες των παιδιών.


Η φύτευση, επίσης, θα γίνει ελπίζουμε πολύ γρήγορα βασικό στοιχείο της σύνθεσης αφού μεγάλα πλατάνια θα σκιάζουν την εσωτερική αυλή και άλλα δέντρα θα τονίζουν τη διαφορετικότητα κάθε εποχής.



Έργο: Δ' Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Γλυφάδας

Τόπος: Πύργου. Γλυφάδα, Αθήνα

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: KLab Architecture – Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος

Design team: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Βερόνικα Βασιλείου

Project management: Future Constructions

Περίοδος Μελέτης: 2015-2016

Περίοδος Κατασκευής: 2016-2017

Φωτογράφος: Μαριάνα Μπίστη

 


http://www.lifo.gr/articles/architecture_articles/164495