Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish
Διαφήμιση

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Μακροζωΐα και γήρανση PDF Εκτύπωση E-mail
makrozwiakaighranshmerosprwtoΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ
Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη και Έρευνα της Γήρανσης
 
«Όλοι θέλουν να ζήσουν πολύ, κανένας, όμως, δεν θέλει να γεράσει.
(Τζόναθαν Σουΐφτ)
Αμερικανός πολιτικός- συγγραφέας (1667-1745)
 
Μέρος Α’
 
Γήρανση θεωρείται η συσσώρευση βλαβών στα δομικά στοιχεία της ζωής που οδηγούν σε προοδευτική φθορά του οργανισμού, και ειδικότερα στο DNA, με παράλληλη μείωση της ικανότητας επισκευής των φθορών αυτών. Είναι μια διαδικασία που σταδιακά υπερνικά τις ικανότητες αυτοΐασης του οργανισμού.
 
Όσο για τη μακροζωϊα ενός ανθρώπου, έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά 25-30% από τα γονίδια, από τον τρόπο ζωής κατά 45-50%, ενώ αποµένει ένα 25% στην τύχη ή την ατυχία. Aν βέβαια κάποιος καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα ή τρέφεται ανθυγιεινά χάνει το αβαντάζ των γονιδίων.
 
Άραγε, με τα δεδομένα που έχουμε, μπορούμε πραγματικά να επιβραδύνουμε τον ρυθμό γήρανσης με τη βοήθεια της επιστήμης; Η αλήθεια μέχρι σήμερα είναι ότι τη διαδικασία της γήρανσης, σε επίπεδο κυτταρικό, δεν μπορούμε να την επιβραδύνουμε. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε την πρόωρη γήρανση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ενδεχομένως να συνδέονται με τη μακροζωία, αν και τα αποτελέσματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα να αξιολογηθούν πλήρως. Οι δίαιτες των 5 πληθυσμών με εξαιρετικά υψηλή μακροζωία, έχουν περιγραφεί πρόσφατα με το όνομα «Μπλε Ζώνες». Οι πληθυσμοί της Οκινάουα, στην Ιαπωνία, της Σαρδηνίας στην Ιταλία, της Loma Linda στη Καλιφόρνια, το τμήμα της χερσονήσου Nicoya στη Κόστα Ρίκα και η Ικαρία στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν ένα υψηλό ποσοστό αιωνόβιων και μια προτίμηση στην χορτοφαγική διατροφή.
 
Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τη διατροφή και τη μακροβιότητα είναι περίπλοκη και με διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν μελέτες, όπως η μελέτη των Επτά Χωρών σχετικά με τη Μεσογειακή Δίαιτα και τις Διατροφικές Προσεγγίσεις για την Υπέρταση (DASH) που έχουν αξιολογήσει την επίδραση της διατροφής στην ανάπτυξη και την πρόοδο ορισμένων ασθενειών. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από την ποικιλομορφία στην επιστημονική προσέγγιση, η διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, που περιέχει υψηλή ποσότητα φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, αλλά με μειωμένες ποσότητες κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών, κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης, και αλάτιου, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, νόσου του Alzheimer, καθώς και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση.
 
Η παχυσαρκία και τα συναφή προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, με την σειρά τους, επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε αλλά και τον τρόπο που χάνουμε κιλά, δηλαδή το ποια δίαιτα θα ακολουθήσουμε καθώς και το τι σκευάσματα (φαρμακευτικά ή μη) θα πάρουμε για να το καταφέρουμε.
 
Εδώ και δεκαετίες ξέρουμε πως μπορούμε να παρατείνουµε τη ζωή αν περιορίσουµε τη λήψη θερµίδων, αν και τα µέχρι τώρα πειράµατα αφορούν στα ζώα. Έπειτα, για να έχει κανείς τέτοιο αποτέλεσμα, πρέπει να ξεκινήσει από δώδεκα ετών, να αυτοπρογραμματιστεί από παιδί. Και ας μην ξεχνάμε ότι η επίδραση του περιορισμού των θερμίδων στη διάρκεια ζωής μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από το γενετικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου.
 
Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει επίσης πάνω σε φυσικά ελιξίρια, όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρασί. Tα παράγωγα που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί, συγκεκριμένα, έδειξαν ότι βοηθούν τα κύτταρα να ξανανιώνουν. Tο αλκοόλ βέβαια σε μεγάλες ποσότητες κάνει τεράστιο κακό. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοολούχων, δηλαδή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα, έχει αποδειχθεί ότι συνοδεύεται από καλύτερη υγεία.
 
Δίπλα στη διατροφή υπάρχει και το νερό, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι το βασικό αντιγηραντικό μέσο των κυττάρων. Το νερό πλην της ενυδάτωσης που προσφέρει στον οργανισμό, φροντίζει την αποβολή τοξινών και άλλων βλαπτικών ουσιών από το σώμα. Η μη επαρκής κατανάλωση νερού και κατ’ επέκταση ούρηση, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ακμή, έκζεμα, κεφαλαλγίες και αλλεπάλληλες ουρολοιμώξεις λόγω της μειωμένης ικανότητας του οργανισμού να διώξει τις υδατοδιαλυτές τοξίνες.
 
Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο «Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου. Πώς να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα: Προσδοκίες, μύθοι και αλήθειες» του κ. Θάνου Μπενέτου, καθηγητή Παθολογίας, Γηριατρικής και Βιολογίας της Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Νανσί στη Γαλλία (μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου).
 
Η Ελληνική Εταιρεία για τη Μελέτη και Έρευνα της Γήρανσης (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ.) είναι επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

www.eemeg.gr