Greek English French German Italian Japanese Russian Spanish
Διαφήμιση

Get connected with Happy Life

Sign up for our newsletterΔιαφήμιση
Λιτή καινοτομία PDF Εκτύπωση E-mail
jugaadinnovationΗ «λιτή καινοτομία» (Jugaad Innovation) ως πρακτική ανάπτυξης στις δυτικές κοινωνίες και οικονομίες. Η επιτυχής εφαρμογή της στις οικονομίες των χωρών της μακρινής ανατολής.
 
Η λέξη “jugaad” είναι ένας όρος της γλώσσας Χίντι (μίας από τις πιο διαδεδομένες και ομιλούμενες στην Ινδία), ο οποίος υποδηλώνει εκείνη την ιδέα που χρησιμοποιείται για τη γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση ενός προβλήματος. Θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί ως «μια πρόχειρη λύση που προέρχεται από τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα» για την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών.
 
Πρόκειται λοιπόν για μια ολόκληρη φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να κατορθώνει τα μέγιστα με τα λιγότερα δυνατόν μέσα. H εφαρμογή των πρακτικών Jugaad αναλύεται σε ένα βιβλίο με τον τίτλο Jugaad Innovation, γραμμένο από τρεις Ινδούς με λαμπρή επαγγελματική καριέρα στη Δύση: τον Navi Radjou (Σύμβουλο Επιχειρήσεων), τον Jaideep Prabhu (Καθηγητή Πανεπιστημίου) και τη Simone Ahuja (Επιχειρηματία). Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά, αλλά μπορεί κάποιος να το αποκτήσει σε κεντρικά βιβλιοπωλεία ή μέσω του διαδικτύου.
 
Η ανωτέρω φιλοσοφία δεν ασχολείται με μικροαλλαγές και βελτιώσεις των ήδη υπαρχόντων μέσων, αλλά επαναπροσδιορίζει το όποιο πρόβλημα και προσπαθεί να δώσει λύση με απλά και φθηνά μέσα και πρακτικές. Ο Navi Radjou, σε μία από τις διαλέξεις που κατά καιρούς δίνει, επικαλείται μια σειρά παραδειγμάτων, προσπαθώντας να ενημερώσει το κοινό και τους επιχειρηματίες για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της «Καινοτομίας της λιτότητας» στις επιχειρήσεις, με σκοπό αφενός τη φθηνή αντιμετώπιση προβλημάτων, αφετέρου να προωθήσει την πιθανή ενσωμάτωση της νοοτροπίας Jugaad στη λειτουργία και τις δομές των μεγάλων επιχειρήσεων των ανεπτυγμένων οικονομιών.
 
Πολλά από τα παραδείγματά του είναι από την ινδική πραγματικότητα και οικονομία αλλά και από οικονομίες άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο οικονομικής φύσεως αλλά και προβλήματα έλλειψης μέσων και υψηλής τεχνολογίας. Ο ίδιος αναφέρει πως όταν μεγαλώνει κανείς σε μια χώρα αναπτυσσόμενη όπως είναι η Ινδία, μαθαίνει να παίρνει το μέγιστο από τα όποια περιορισμένα μέσα διαθέτει και βρίσκει δημιουργικούς τρόπους ώστε να κατορθώσει να τα χρησιμοποιήσει και πάλι με επιτυχία.
 
Έτσι λοιπόν ο Mansukh Prajapati, αγγειοπλάστης από την Ινδία, λόγω της προβληματικής διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, δημιούργησε ένα ψυγείο εξολοκλήρου από πηλό, το οποίο κοστίζει μόλις 40 δολάρια, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και διατηρεί φρέσκα φρούτα και λαχανικά για πολλές μέρες.
 
Στην Αφρική πάλι, σε περίπτωση που το κινητό σας μείνει από μπαταρία, μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν επιχειρήσεις που κατάφεραν να δημιουργήσουν εκείνες τις πρϋποθέσεις μέσω της ενέργειας που προκαλείται με τη χρήση ενός ποδηλάτου, ώστε να προβούν στην επαναφόρτιση των κινητών τηλεφώνων.
 
Στη Λίμα του μακρινού Περού, μια πόλη με ελάχιστες βροχοπτώσεις αλλά μεγάλο ποσοστό υγρασίας, μια ομάδα μηχανικών κατάφερε να φτιάξει μια γιγαντιαία διαφημιστική πινακίδα, η οποία απορροφά την υγρασία του αέρα μετατρέποντάς την σε περισσότερα από 90 λίτρα καθαρό νερό ημερησίως.
 
Η λίστα των παραδειγμάτων είναι απεριόριστη και τα αποτελέσματα αυτών εντυπωσιακά. Για τον Radjou οι επιχειρηματίες που εφαρμόζουν τις πρακτικές της καινοτομίας της λιτότητας είναι κάτι σαν αλχημιστές. Μπορούν να μετατρέψουν, χρησιμοποιώντας την τέχνη τους και με πενιχρά μέσα, κάθε αντιξοότητα σε ευκαιρία, κάτι ευτελές σε κάτι υψηλής αξίας. Ένας επιχειρηματίας αυτής της νοοτροπίας πρέπει να είναι ευέλικτος, πολυμήχανος αλλά και έτοιμος να ρισκάρει. 
 
Η σωστή διαχείριση των όποιων ελλείψεων και των πενιχρών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε πειραματισμούς, εγρήγορση και επινοητικότητα, με σκοπό την εύρεση εναλλακτικών πρακτικών για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων. Παράλληλα, ένας τέτοιος επιχειρηματίας πρέπει να είναι απλός στη σκέψη, στη δράση και στην παραγωγή, ενθουσιώδης γι’ αυτό που κάνει, γεγονός που πολλές φορές τον καθιστά παρορμητικό και λιγότερο ορθολογικό, χρησιμοποιώντας περισσότερο τη διαίσθησή του.
 
Σκοπός των συγγραφέων του βιβλίου Jugaad Innovation είναι να καταδείξουν ότι παρόλο που τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία σε επιχειρήσεις χωρών της Ασίας, της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής, δεν αποτελούν κάτι άγνωστο ή μη εφαρμόσιμο ακόμα και σε χώρες της ανεπτυγμένης Δύσης. Πρακτικές όπως το «Κάντο μόνος σου» ή το «Maker Movement» εφαρμόζονται σήμερα στην Ευρώπη και κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς.
 
Το τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο σε οδηγίες για το πώς η νοοτροπία jugaad μπορεί να ενσωματωθεί στη λειτουργία και τις δομές των μεγάλων επιχειρήσεων των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η λιτή καινοτομία αποτελεί τη νέα και ουσιαστική τάση των καιρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική επιτυχία, με απλότητα, σαφήνεια και επικέντρωση σε αυτά που πραγματικά είναι σημαντικά και έχουν αξία, συνδυάζοντας πολλές φορές την παράδοση με το σύγχρονο. Έτσι, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι εταιρείες σήμερα, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, θα πρέπει να προσαρμοστούν στην έννοια της απλότητας χωρίς όμως να στερούν την ποιότητα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
 
 
Πηγή: “Jugaad Innovation: Think Frugal, Be Flexible, Generate Breakthrough Growth”, by Navi Radjou, Jaideep Prabhu, Simone Ahuja.
 
Links:
 
http://naviradjou.com/navis-books/
 
http://www.ted.com/talks/navi_radjou_creative_problem_solving_in_the_face_of_extreme_limits?utm_source=newsletter_daily&utm_campaign=daily&utm_medium=email&utm_content=button__2015-01-12
 
 
Χρήστος Κουκοφίκης
M.A. in Cultural Management & Communication